Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Interviu acordat de șeful SVR, Serghei Narîșkin, pentru RIA Novosti

© Sputnik / Natalia SeliverstovaПредседатель Государственной Думы России Сергей Нарышкин
Председатель Государственной Думы России Сергей Нарышкин - Sputnik Moldova
Abonare
Cu ocazia aniversării Serviciului rus de Informații Externe (SVR), șeful instituției, Serghei Narîșkin, a acordat un amplu interviu pentru RIA Novosti.

Anul acesta, pe 20 decembrie, Serviciul rus de Informații Externe își va sărbători centenarul. Parcurgând calea de la Departamentul de Externe al CEKA până la Serviciul de Informații Externe (SVR), serviciile de informații au obținut o cantitate uriașă de date valoroase necesare dezvoltării suverane, securității și protecției intereselor naționale ale patriei lor. Serghei Narîșkin, directorul SVR, a vorbit în cadrul unui amplu interviu acordat directorului general al AIP ”Rossiya Segodnya", Dmitri Kiselev, despre poziționarea SVR printre alte servicii de informații din lume, a menționat care sunt prioritățile în activitatea Serviciului rusesc de informații externe și ce motive îi determină pe străini să o ajute.

În prima parte a conversației, Narîșkin și-a împărtășit prognozele privind evoluția situației din Statele Unite după alegerile prezidențiale, a remarcat încercările continue ale Occidentului de a face ravagii în diferite părți ale lumii și a raportat despre aspirațiile Washingtonului de a împiedica cooperarea dintre Rusia și China.

- Serghei Evghenievici, în anii 70, și acesta este un lucru cunoscut, la sediul FBI se afla portretul lui Iuri Andropov, șeful KGB, iar americanii înșiși au explicat acest lucru prin faptul că au considerat Comitetul de Securitate de Stat al URSS (KGB) drept cel mai bun serviciu de informații din lume. Este posibil oare ca acum, când Serviciul de spionaj are o structură aparte, la sediul FBI să stea portretul dumneavoastră? Cu alte cuvinte, este Serviciul rus de Informații Externe cel mai bun din lume în prezent?

- Cred că portretul meu nu este acolo, deși trebuie să existe un dosar pentru toți directorii Serviciului rus de informații externe, deoarece serviciul rusesc de informații este într-adevăr unul dintre cele mai puternice din lume, care face parte din primele cinci sau trei cele mai puternice și mai eficiente servicii de informații. Și aceasta nu este fanfaronadă, nici lăudăroșenie, ci este o chestiune obiectivă.

Joint meeting of Russian State Council and National Projects and Demographic Policy Council - Sputnik Moldova
Scenariu ”revoluționar” pentru Moldova: Narîșkin dezvăluie planul SUA

Totul constă în faptul că orice serviciu de informații se construiește pe tradiții, pe experiența generațiilor anterioare, pe tehnologii dovedite ale activităților de informații. Dumneavoastră ați spus, referindu-vă la americani, că spionajul sovietic era cel mai puternic și cel mai mare din lume, așa că, într-adevăr, școala noastră de informații este una dintre cele mai importante din lume. Știți, asta este ca școala rusească de balet sau școala matematicienilor sovietici și ruși, a științei matematice. Este ceva obiectiv.

Și v-ați amintit numele lui Iuri Vladimirovici Andropov, un om pe care îl ținem minte și îl apreciem în cadrul Serviciului de Informații Externe. A fost cu adevărat un om de stat proeminent și, timp de mulți ani, a ocupat funcția de președinte al Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB). Și el a acordat o atenție specială departamentului de spionaj. Atunci aceasta era prima direcție principală din cadrul KGB-ului.

Iată un detaliu: toți liderii KGB se aflau la evidența partidului într-o unitate sau alta. Iuri Vladimirovici a fost membru al organizației de partid din prima direcție principală, a spionajului, a participat activ la viața lor profesională. Mai mult, s-a întâlnit chiar cu surse străine ale primului Comitet Central. Și, bineînțeles, îi datorăm o decizie foarte importantă, care a fost luată la inițiativa sa la începutul anilor '70 - de a muta prima administrație principală din centrul orașului în afara Moscovei, la Iasenevo, unde se află și acum sediul Serviciului nostru.

- La aer curat?

- La aer curat. Și este important să fie posibilă dezvoltarea potențialului uman și tehnologic. Acest potențial, că doar au trecut 50 de ani de la acea decizie, acest potențial nu a fost epuizat.

Și, din nou, amintindu-mi de Iuri Vladimirovici, vă voi spune că acum doi ani, când instituția noastră de învățământ împlinea 80 de ani, care la mijlocul anilor 90 a fost redenumită din Institutul Stindardului Roșu în Academia de Informații Externe, Academia a primit din nou numele în cinstea lui ”Iuri Vladimirovici Andropov”. Atunci, în anii '90, acest nume a fost dat la o parte, însă acum doi ani președintele a fost de acord, hotărât și imediat a căzut de acord cu propunerea noastră - și Academia poartă din nou numele acestei personalități.

- Serghei Evghenievici, ați comparat foarte grațios spionajul cu baletul. Și sistemul Dumneavoastră de argumentare ca răspuns la întrebarea mea, când am întrebat dacă spionajul rusesc poate fi considerat cel mai bun din lume, s-a rezumat la faptul că a fost construită pe tradiții, precum școala de matematică, școala de balet. Voi pune, probabil, o întrebare disperată: este posibil ca în valori măsurabile să confirmați cumva că spionajul rusesc se află, după cum ați spus cu modestie, printre primele cinci servicii din lume? Da sau nu? Voi accepta dacă veți spune că nu.

Interviul integral cu Serghei Narîșkin poate fi citit integral aici>>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0