CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Comparativ cu o serie de state din Europa Centrală și de Est, moneda națională a Moldovei se menține pe pozițiile ocupate încă înainte de criză, parțial datorită sumelor tot mai mari ale transferurilor din străinătate, efectuate de către cetățenii țării noastre aflați peste hotare. Analistul economic Roman Chirca a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Sputnik Moldova.
„Mai multe valute ale ”vecinilor” noștri s-au clătinat serios din cauza crizei. Situația noastră este diferită. Datorită creșterii transferurilor de valută în ultimele șase luni, a existat o presiune serioasă asupra leului moldovenesc, așa că am văzut o tendință spre întărirea acestuia”, a explicat expertul
Cu toate acestea, nu prea este loc de prea mult optimism, așa cum s-ar părea, menținerea leului prin injecții străine făcute în țară de către conaționalii noștri are atât părți pozitive, cât și negative. În primul rând, aceasta se referă la presiunea directă asupra economiei țării, deoarece cursul mijlocului național de plată este alimentat artificial.
Banca Națională a Moldovei încearcă să reducă efectul negativ al transferurilor semnificative de valută de peste hotare, intervenții care afectează în mod direct puterea leului ca mijloc de plată. Anume din acest motiv se observă acum o ușoară slăbire a cursului de schimb al leului moldovenesc față de dolar și euro.
Un șir întreg de economiști moldoveni susțin că, pentru ca leul să se întărească în mod natural, este necesar să se fie produse bunuri cu valoare adăugată, de calitate superioară, dar acest lucru necesită timp și investiții considerabile. Deocamdată, nu are rost ca Banca Națională să mențină artificial cursului monedei naționale la nivelul actual.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova