Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alertă: pesticid interzis, detectat în aceste alimente

CC0 / weinstock / Biscuits au sésame
Biscuits au sésame - Sputnik Moldova
Abonare
Asociația consumatorilor UFC-Que Choisir este îngrijorată de prezența ridicată a oxidului de etilenă, un pesticid neautorizat în Europa, în anumite alimente care conțin susan.

BUCUREŞTI, 3 nov – Sputnik. Substanța prezintă riscuri de dezvoltare a cancerului și pentru fertilitate, avertizează asociaţia. Urme ale unui pesticid interzis în Europa au fost detectate în produse care conțin semințe de susan, a avertiza într-un comunicat asociația de consumatori UFC-Que Choisir.

Des cellules cancéreuses - Sputnik Moldova
Aceste două alimente pot cauza cancer - oncolog rus

„O concentraţie ridicată a unui pesticid interzis a fost detectată în Europa în peste 250 de tone de semințe de susan din India”, avertizează compania, subliniind că lista produselor cu risc continuă să crească.

„Există suspiciuni puternice că acest pesticid este cancerigen, dar și dăunător fertilității și, prin urmare, este interzisă utilizarea lui în Europa”, mai precizează asociaţia, citată de Sputnik France

Prezența substanţei este autorizată în anumite produse importate „în limita a 0,05 mg / kg”, explică asociația.

Cu toate acestea, peste 250 de tone de semințe de susan s-au dovedit a fi contaminate, a aflat UFC-Que Choisir de la Comisia Europeană. Ratele de contaminare constatate „în mai multe loturi din India au fost de până la 1.000 de ori mai mari decât această limită”, potrivit asociației.

Produse amintite

Până în prezent, covrigi de la diferiți distribuitori, produse cu hummus, fursecuri, batoane cu cereale și ciocolată cu susan Lindt se numără printre produsele în cazul cărora s-a cerut retragerea de pe piaţă.

Cauzele acestei „contaminări masive” urmează să fie stabilite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0