Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Snowden a cerut cetățenia rusă - detalii

© REUTERS / Glenn Greenwald/Laura Poitras Edward Snowden
Edward Snowden - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul angajat contractual al NSA, Edward Snowden, a decis să ceară cetățenia rusă, păstrându-și totodată cetățenia americană.

CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. Edward Snowden vrea să devină cetățean al Rusiei, dar să își păstreze și cetățenia SUA, chiar dacă legislația Rusiei interzice dubla cetățenie, arată Sputnik Franța

Edward Snowden, cel care a dezvăluit lumii existența mai multor programe americane și britanice de supraveghere în masă, aflat în exil în Rusia din 2013, și-a anunțat pe Twitter decizia de a cere cetățenia rusă.

”După ani de separare de părinții noștri, soția mea și cu mine nu avem nicio dorință să fim separați de fiul nostru. Iată de ce în această epocă a pandemiilor și a granițelor închise cerem dubla cetățenie americano-rusă”, a spus el.

Snowden a precizat că el și soția sa vor rămâne americani și își vor crește fiul în spiritul valorilor americane pe care le iubesc.

Edward Snowden - Sputnik Moldova
Avertismentul lui Snowden pentru politicieni: Nu utilizați aceste aplicații

Snowden a adăugat că așteaptă cu nerăbdare ziua când se vor putea întoarce în SUA pentru reîntregirea familiei.

”Dorința noastră cea mai mare este ca, oriunde ar trăi fiul nostru, el să se simtă acasă”, a mai spus el.

La sfârșitul lui octombrie, avocatul său Anatoli Koutcherena a anunțat că Edward Snowden a obținut un permis de sejur permanent în Rusia, adăugând că clientul său nu se gândea încă la obținerea cetățeniei ruse.

În 2013, Edward Snowden a trimis publicațiilor Washington Post și The Guardian informații clasificate despre programele de supraveghere în masă a serviciilor de informații ale SUA și britanice.

În fața acuzațiilor de spionaj și de sustragere de documente aparținând statului, făcute de justiția din SUA, el s-a refugiat în Rusia în același an. Cu condiția ca el să își înceteze activitatea referitoare la țara sa natală, Rusia i-a propus un azil temporar de un an. În 2014, el a primit un permis de sejur de trei ani, prelungit cu încă trei ani în 2017.

În luna august, Donald Trump a declarat că examinează foarte serios situația lui Edward Snowden și eventuala sa grațiere pentru că acesta riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru dezvăluirile sale. Comisia forțelor armate din cadrul Camerei Reprezentanților din SUA a reacționat însă spunând că ar fi ”o gravă eroare” care ar da un mesaj greșit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0