Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Turul I al prezidențialelor: Opinia reprezentantului Consiliului Federației Rusiei

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaВыборы президента Молдавии
Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Federației Rusiei a comentat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale care au avut loc în Moldova pe 1 noiembrie.

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Lupta pentru funcția de șef al statului în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi serioasă – electoratul politicienilor de opoziție, care nu au trecut în turul doi, ar putea vota pentru fostul premier Maia Sandu. Acest lucru l-a menționat luni pentru RIA Novosti președintele Comisiei pentru apărarea suveranității țării a Consiliului Federației, Andrei Klimov.

Maia Sandu a acumulat în tirul întâi peste 36 % din voturile alegătorilor, pentru actualul șef al statului, care și-a înaintat candidatura pentru un al doilea mandat, au votat mai bine de 32% - conform rezultatelor finale prealabile după prelucrarea a 100% din procesele verbale.

”Turul doi va fi încordat. Comisia noastră dispune de date că forțele externe au mizat serios pe Sandu. Pentru ea lucrează și platformele de propagandă occidentală”, a subliniat Klimov.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Declarația lui Dodon după anunțarea rezultatelor alegerilor
Potrivit acestuia, Igor Dodon este practic singurul dintre candidați care a vorbit despre necesitatea păstrării echilibrului în relațiile cu vecinii, inclusiv Rusia, în timp ce miza alora a fost relațiile cu România și Ucraina. Andrei Klimov consideră că alegătorii care au votat pentru candidații care au pierdut în turul întâi ”vor trece la Sandu”. Reprezentantul Consiliului Federației a menționat de asemenea că pentru Dodon s-a creat o situație complicată și el trebuie să-și mobilizeze electoratul.

Subliniind că Rusia va ”Coopera cu acea conducere pe care o va alege poporul țării”, Klimov a spus de asemenea că, dacă în perioada lui Dodon relațiile dintre Rusia și Moldova s-au dezvoltat, nu există încrederea că și în cazul lui Sandu acestea ”vor rămâne în continuare în stadiul de dezvoltare”.

Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut loc pe 1 noiembrie. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, ex-premierul Maia Sandu este pe primul loc conform rezultatelor prealabile finale ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, cu 36.16% din voturile alegătorilor (487635). Actualul președinte Igor Dodon a acumulat 32.61% din voturi (439866).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0