Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima zi pentru agitație, de mâine vor fi aplicate amenzi

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri 2016
Alegeri 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi este ultima zi când concurenții electorali pot face agitație electorală. Despre aceasta atenționează Comisia Electoral Centrală.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi este ultima zi în care concurenții electorali la funcția de președinte al Republicii Moldova mai pot face agitație electorală. Legislația în domeniu prevede că agitaţia electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei.

Polițist - Sputnik Moldova
Societate
Scrutinul nu a început, dar abateri s-au înregistrat: Ce spune IGP
În aceste zile nu este permisă nici apariţia candidaţilor la emisiuni televizate sau radiofonice. Interdicţia respectivă nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în sau din contul cu mențiunea „Fond electoral”. Continuarea agitaţiei electorale pe 31 octombrie și 1 noiembrie de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni se sancţionează cu amendă de la 750 de lei la 1500 de lei pentru persoanele fizice și de la 1750 de lei la 2500 de lei - persoanelor cu funcţie de răspundere sau concurentului electoral.

Totodată, sâmbătă, 31 octombrie, este "ziua tăcerii". Astfel, candidații nu mai au dreptul să-şi promoveze mesajele electorale în public, iar televiziunile trebuie să scoată de pe post spoturile electorale şi nu mai pot să organizeze dezbateri. 

Alegerile președintelui Moldovei – 2020, într-un minut - Sputnik Moldova
Video
Alegerile președintelui Moldovei – 2020, într-un minut
La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie pot participa peste 3,2 milioane de alegători moldoveni. Din acest număr, 2 798 306 alegători sunt atribuiți unităților administrativ-teritoriale de nivelul II, 232 631 nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar 256 203 de cetățenii cu drept de vot au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Pentru alegerile președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie au fost constituite 2143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0