Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Ștefăniță: Am pierdut câte o biserică de lemn pe an

© Sputnik / Sergiu PrapoșcicBiserica de lemn Ciutești, Nisporeni
Biserica de lemn Ciutești, Nisporeni - Sputnik Moldova
Abonare
De la declararea Independenței și până în prezent, în Republica Moldova, s-au ruinat 25 de biserici de lemn, care constituiau monumente arhitecturale valoroase alte patrimoniului nostru cultural.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a s-a referit la patrimoniul arhitectural care s-a ruinat, s-a distrus din cauză cu nu au fost reparate și întreținute corespunzător.

Imagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi - Sputnik Moldova
Societate
Cu cât s-au scumpit casele de la Orheiul Vechi în 20 de ani
"În ultimii ani țara noastră a pierdut 25 de biserici din lemn. Am constat că am pierdut câte o biserică de lemn pe an. Ele în registru există, dar când am mers la fața locului, de fapt, nu mai sunt. La Petrușeni, la Hiliuți, la Cotul Morii, nu mai găsiți bisericile. Este o situație tristă, căci legea rămâne doar pe hârtie. Acest domeniu al patrimoniului nu a fost valorificat", a declarat Ștefăniță.

Întrebat de corespondentul Sputnik cine se face vinovat de această situație, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor a spus că vinovați sunt toți: și autoritățile, și oamenii simpli.

"Responsabili sunt toți, de la primăriile locale, consiliile locale, raionale, puterea centrală și chiar și cetățenii, toți trebuiau să ia măsuri și să raporteze aceste cazuri. Statul și-a luat angajamentul să acorde bani pentru valorificare, căci ele o dată la 10 ani au nevoie de proiecte de consolidare", a mai spus Ștefăniță.

Interviul integral cu Ion Ștefăniță poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0