Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Reacția ambasadei ruse la intenția SUA de a amplasa rachete în Europa

© Sputnik / Alexey Agaryshev / Accesați arhiva multimediaAmbassade de Russie à Washington
Ambassade de Russie à Washington - Sputnik Moldova
Abonare
Intenția declarată de SUA de a amplasa rachete hipersonice și balistice în Europa sporește gradul de confruntare, susține Ambasada Rusă la Washington.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a avertizat asupra unei curse a înarmărilor cu rachete în Europa.

Diplomatul a reacționat astfel la declarațiile consilierului președintelui SUA pentru securitatea națională, Robert C. O'Brien, care a afirmat miercuri că Washingtonul este gata să desfășoare arme hipersonice și rachete balistice în Europa pentru a descuraja Rusia.

“Astfel de intenții amenință cu dezechilibrarea securității regionale și globale, provoacă o creștere a potențialului de confruntare. (...) Dacă Washingtonul într-adevăr este interesat de un „control real asupra înarmărilor”, pentru acest lucru nu este necesară o cursă a înarmărilor cu rachete pe continentul european”, a declarat Antonov, într-un comentariu publicat pe pagina Facebook a misiunii diplomatice.

Potrivit acestuia, propunerea președintelui Vladimir Putin, îndreptată spre detensionarea situație după denunțarea Tratatului Forțelor Intermediare (INF), reprezintă o “alternative constructivă”.

Presa germană: Europa acceptă rachete nucleare americane - Sputnik Moldova
Video
Presa germană: Europa acceptă rachete nucleare americane pe teritoriul său

“Rusia este dispusă să prevină, împreună cu partenerii străini, o nouă cursă a înarmărilor cu rachete pe continentul european și în alte regiuni ale lumii”, a conchis Antonov.

INF avea misiunea să asigure o stabilitate strategică globală. În august 2019, SUA s-au retras din acord sub pretextul “încălcării acestuia de către Rusia”, pe care Washingtonul a acuzat-o de construcția și testarea rachetei 9M729. Moscova a asigura că aceasta are o rază de până la 500 de kilometri, admisă de tratat.

Săptămâna aceasta, Putin a propus elaborarea unor mecanisme de prevenire a cursei înarmărilor. Liderul rus a declarat că Moscova este dispusă să nu amplaseze rachetele 9M729 în partea europeană a țării, cu condiția ca NATO să răspundă cu reciprocitate. De asemenea, el i-a propus alianței să verifice sistemele Aegis Ashore cu sistemele de lansare Mk-41 la bazele din Europa și 9M729 în regiunea Kaliningrad. Purtătorul de cuvânt al MAE al Germaniei Andrea Sasse a declarat că inițiativa “nu este una credibilă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0