CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Astăzi se împlinesc 75 de ani de când în contextul celui De-Al Doilea Război Mondial a fost fondată Organizați Națiunilor Unite. Structura a fost creată, având misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”.
Cu această ocazie, premierul Ion Chicu a transmis astăzi mesaje de felicitare Secretarului General al ONU, E.S. Antonio Guterres și Rezidentului Coordonator ONU în Republica Moldova, E.S. dlui Simon Springett. Șeful Guvernului apreciază rolul semnificativ al ONU în promovarea democraţiei şi a drepturilor omului, menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltarea economică şi socială, respectarea principiilor dreptului internaţional şi a supremaţiei legii.
Potrivit premierului, Republica Moldova a beneficiat de asistență și suport valoros de durată în realizarea obiectivului de modernizare, implementarea agendei de reforme și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă prevăzute în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030. De asemenea, Chicu precizează că Republica Moldova a primit sprijin din partea ONU în depășirea crizei pandemice. În context a fost elaborat un Plan de răspuns și redresare, pentru perioada iunie 2020 - decembrie 2021, bazat pe evaluările în curs și pe cadrul ONU pentru o reacție socio-economică imediată la COVID-19.
În mesajul să, președintele Parlamentului Republicii Moldova spune că alianța între popoare și state în lupta cu COVID-19 a devenit prioritară în agenda Organizației Națiunilor Unite. Greceanîi reiterează susținerea ONU pentru Republica Moldova în combaterea pandemiei.
„Suntem solidari cu cei aproape 42 de milioane de oameni confirmați pozitiv și cu cei peste 30 de milioane de oameni recuperați, în toată lumea. O spun în cunoștință de cauză – pe lângă tratamentul corect și condițiile igienico-sanitare bune, pacienții au nevoie de compasiune și susținere morală”, este precizat în mesajul Zinaidei Greceanîi cu ocazia celei de-a 75-a aniversare de la fondarea ONU.
Președintele Legislativului a mai spus că Republica Moldova este disponibilă în continuare să colaboreze în numele păcii și securității oamenilor.
Evenimentele care au precedat crearea Organizației Națiunilor Unite
La fondarea ONU a precedat Declarația de la Palatul St James, semnată pe 12 iunie 1941 de către reprezentanții guvernelor aliate ale Marii Britanii, Canada, Australiei, Noii Zeelande și Uniunea Africii de Sud și guvernele în exil – Belgia, Cehoslovacia, Grecia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Iugoslavia, Franța. În declarație se menționa că doar „adevăratul fundament al unei păci durabile este dorința de cooperare a popoarelor libere, care sunt ferite de orice amenințare cu agresiunea, toate pot beneficia de securitate economică și socială”.
A urmat în august 1941 semnarea Cartei Atlantice de către președintele SUA, Franklin Delano Roosevelt, și prim-ministrul britanic, Winston Churchill, pe un vas în Oceanul Atlantic în care definesc o viziune asupra lumii postbelice. Ulterior, documentul a fost semnat de celelalte forțe aliate.
La 1 ianuarie 1942, președintele Roosevelt, premierul Churchill, Maxim Litvinov, din partea URSS și T.V. Soong, din partea Chinei, au semnat un scurt document care ulterior a devenit cunoscut sub numele de Declarația Națiunilor Unite. A doua zi, reprezentanții altor 22 de națiuni și-au depus semnăturile. Acest important document a angajat guvernele semnatare la efortul maxim în război și i-a obligat să nu încheie o pace separată. Acest moment marchează prima utilizare a conceptului de “Națiunile Unite”.
Pe 30 octombrie 1943, miniștrii de externe ai Statelor Unite, Regatul Unit, URSS și ambasadorul chinez la Moscova au emis Declarația celor patru națiuni privind securitatea generală, în care s-a subliniat necesitatea înființării cât mai rapide a organizații internaționale generale.
În luna următoare, între 28 noiembrie și 1 decembrie 1943, președintele Roosevelt, premierul Churchill și liderul sovietic Stalin au organizat o întâlnire la Teheran, Iran. În cadrul acestei conferințe, cei trei lideri și-au coordonat strategia militară împotriva Germaniei.
Ulterior, au avut loc reuniuni și fost semnate alte acorduri care au pregătit crearea ONU:
- Acordul pentru administrarea de Ajutorare și Reabilitare a Națiunilor Unite din 9 noiembrie 1945;
- 1-22 iulie 1994 – conferința monetară și financiară a Națiunilor Unite (Conferința Bretton Woods);
- 1 august – 7 octombrie 1944 – Discuțiile de la Dumbarton Oaks cu privire la înființarea unei organizații internaționale.
- 7 decembrie 1944 – semnarea convenției pentru Aviația Civilă Internațională;
- Februarie 1945 – Conferința de la Ialta;
- 26 iunie 1945 – semnarea Cartei Națiunilor Unite și instituirea Curții Internaționale de Justiție, care a intrat în vigoare pe 24 octombrie.
Republica Moldova a aderat la ONU în anul 1992. De atunci țara noastră a fost susținută constant în procesul de dezvoltare și consolidare a unui stat de drept modern şi european.