Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri 2020: Vor putea sau nu vota moldovenii din Irlanda

Abonare
Ambasada Republicii Moldova în Irlanda vine cu precizări privind autorizarea scrutinului electoral pentru moldovenii din această țară.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Autoritățile irlandeze încă nu au decis dacă vor autoriza sau nu scrutinul electoral din 1 noiembrie 2020 pe teritoriul Irlandei.

Moscow Kremlin - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Rusia

În contextul introducerii noilor măsuri restrictive de combatere a pandemiei în această țară, o decizie în acest sens este în proces de examinare și și va fi anunțată săptămâna viitoare. Precizarea a fost făcută de Ambasada Republicii Moldova în Irlanda.

„Ambasada  repetat a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități alternative legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar Irlanda”, este precizat în informarea de presă a instituției.

Deși nu există încă o decizie privind autorizarea scrutinului, ambasada a recepționat buletinele de vot și alte rechizite electorale pentru cele patru secții de votare din Irlanda și continuă toate pregătirile pentru organizarea și buna desfășurare a scrutinului electoral.

Berlin Bundestag - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale: Adresa secțiilor de votare din Germania

Potrivit Departamentului Afaceri Externe irlandez, pornind de la situația epidemiologică complexă din Irlanda, sunt consultate toate autoritățile relevante din țara gazdă, astfel decizia privind autorizarea scrutinului electoral în condițiile nivelului 5 de restricții va fi anunțată săptămâna viitoare.

De precizat, de miercuri, 21 octombrie, ora 23:59, s-a instituit nivelul maxim de restricții pe întreg teritoriul Irlandei, pentru o perioadă de șase săptămâni, până la data de 1 decembrie 2020.

La intrarea în Irlanda, pe cale aeriană sau maritimă, toți pasagerii au obligația de a completa un formular de localizare, urmând ca, ulterior, să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile la adresa declarată. Nerespectarea măsurii de izolare constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de 2 500 euro sau închisoare până la 6 luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0