Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Presneakov Sr. va concerta la Chișinău: Trebuie să restabilim Filarmonica

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaМузыкант Владимир Пресняков (старший).
Музыкант Владимир Пресняков (старший). - Sputnik Moldova
Abonare
Personalități din mai multe țări ale lumii, inclusiv din Rusia, care au legături directe sau indirecte cu Moldova, vor contribui la restabilirea clădirii Filarmonicii Naționale.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Cunoscutul muzician Vladimir Presneakov Sr. va susține câteva concerte la Chișinău. Mijloacele financiare adunate vor fi donate pentru restabilirea clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, pe scena căreia artistul a susținut numeroase concerte.

Decizia a venit în urma unui apel video emoționant al cunoscutului showman  moldovean Pavel Duganov către cei care au legături cu Moldova, car iubesc Moldova, muzica, arta, tradițiile ei, pe care i-a îndemnat să se unească în jurul ideii naționale - ”restabilirea Filarmonicii, a moștenirii noastre culturale”.

Primul care a susținut ideea lui Duganov a fost cunoscutul muzician și compozitor din Rusia  Vladimir Presneakov Sr. – artistul are legături aparte cu țara noastră pe care o consideră o a doua Patrie.

”Pe scena acestei Filarmonici am evoluat și în componența cunoscutului colectiv din Moldova ”Noroc”, și cu formația ”Samoțvetî”. Multe mă leagă de Moldova, multe mă leagă de Filarmonica ce nu mau există. Mă adresez tuturor muzicienilor, tuturor oamenilor din întreaga lume care apreciază arta: trebuie să găsim , să adunăm mijloace pentru restabilirea Filarmonicii, care va deveni și mai frumoasă, și mai mândră. Mă alătur apelului bunului meu prieten Pavel Duganov , renumit showman, care este cunoscut nu doar în Moldova, ci și în Rusia, dar și în întreaga lume, apelului de a ajuta”, a menționat Presneakov Sr.

Artistul a subliniat că, imediat ce se va încheia pandemia, își va lua bilet la avion și va zbura în Moldova, pentru a susține ”nu un concert, ci un șir de concerte în favoarea Filarmonicii”.

Концерт российских музыкантов Александра Маслова и Игоря Вербицкого в Кишиневе - Sputnik Moldova
Filarmonica din Chișinău: Îndrăgită, confortabilă și renumită

”Prieteni, avem obligația să facem asta! Eu îmi iubesc foarte mult cea de a doua patrie, Moldova. Iubesc oamenii care trăiesc în această frumoasă țară, adoră arta, muzica Moldovei. Vă rog, răspundeți! Noroc, prieteni! Întotdeauna al dumneavoastră, Vladimir Presneakov”, și-a încheiat apelul artistul.

Amintim că Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări în data de 24 septembrie 2020. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum, specialiștii au înaintat trei ipoteze privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În prezent, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. Unii au fost repartizați la Palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor activa în sediul Palatului Republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0