Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce împiedică Moldova să devină o a doua Elveție - expert

© Photo : Parlamentul Republicii MoldovaБорис Боинчан
Борис Боинчан - Sputnik Moldova
Abonare
Țara noastră ar putea produce brânzeturi selectate și alte produse lactate în volume industriale, dar pentru asta este necesar să fie pus la punct un întreg spectru de măsuri în sectorul agricol al țării, se arată convins expertul.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Pentru Moldova, un vis absolut realizabil este fabricarea produselor lactate și formarea mărcilor în domeniul brânzeturilor. Acestea ar fi apreciate ulterior ca produse de export în străinătate, la fel ca delicatesele elvețiene și olandeze. Directorul executiv al Institutului „Selecția” (Bălți), Boris Boincean, a vorbit despre acest lucru în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Radio Sputnik Moldova.

”Trebuie să restructurăm sectorul agricol. Aici mă refer la o combinație dintre sectoarele de producție vegetală și creșterea animalelor. Adică, este necesar să readucem în asolament „aurul verde”, cultura furajeră - lucerna, care va crea acest lanț comunicant", a spus Boincean.

Expertul insistă: Ministerul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale din Moldova trebuie să înțeleagă clar că, fără un sector zootehnic dezvoltat, sectorul agricol al țării este un ratat. De asemenea, este necesară o strategie pe termen lung, care să indice în mod clar cât de mult lapte are nevoie Moldova, cât de multă brânză pentru a satisface pe deplin nevoile pieței interne și a trimite cantități semnificative de produse pentru export.

Засуха - Sputnik Moldova
Savant, despre adevărata cauză a secetei din Moldova și efectelor ei

"Da, brânzeturile importate vor rămâne pe rafturi, trăim într-un spațiu economic deschis. Dar nu trebuie să neglijăm interesele economice ale țării, inclusiv dezvoltarea industriei producției de lactate și a fabricării brânzeturilor", a adăugat expertul.

Dacă guvernul țării se apropie acum de alocarea subvențiilor, pentru a sprijini acei fermieri care decid să investească în acest sector agricol care nu este pe deplin exploatat, produsele din Moldova vor putea concura cu  mărci alimentare europene foarte cunoscute în 10-15 ani, a conchis Boincean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0