Lovitură pentru americani: Vize dacă vor să intre în UE

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaSteagurile UE și SUA
Steagurile UE și SUA - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul European a dat o lovitură grea Statelor Unite, adoptând astăzi o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să prezinte un act juridic pentru suspendarea timp de 12 luni a dreptului cetățenilor SUA de a intra în UE fără viză.

BRUXELLES, 23 oct - Sputnik. Un comunicat al PE arată că legislativul european a adoptat astăzi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Rezoluția face trimitere la mecanismul de reciprocitate încălcat de SUA care încă cere vize de la cetățenii României, Bulgariei, Ciprului și Croației.

”Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca și cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul PE.

Dar, în conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni.

Situația lipsei reciprocității care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014, astfel încât termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016, arată Parlamentul European.

Juan Fernando López Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, a atras atenția asupra discriminării la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA, considerând-o ”inacceptabilă”.

”Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a mai spus europarlamentarul spaniol.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0