CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. „Pe marginea pădurii” – aceasta este denumirea noului videoclip lansat recent de Maria Iliuț și Ansamblul ”Crenguță de Iederă”. Este ceva nou și chiar neobișnuit pentru ansamblu, întrucât este pentru prima dată când un cântec de cătănie din repertoriul interpretei devine subiect de scenariu pentru un clip video. Muzica pe care a fost pus textul de inspirație folclorică poartă semnătura Mariei Iliuț.
„Unele tradiții și obiceiuri, odată cu scurgerea timpului, au dispărut definitiv, altele sunt pe cale de avea aceiași soartă. Ceremonialul de recrutare la care participa pe vremuri aproape tot satul, astăzi se mai păstrează doar în memoria oamenilor în vârstă. Acest ceremonial însemna despărțire de casă, de mama, tată, frați, surori, copii, soție, de fată iubită, de obiceiurile și tradițiile din sat. Flăcăii erau nevoiți să schimbe îndeletnicirile avute – stâna, câinii, fluierul cu tunuri, mitraliere și câmp de luptă. Sunt pagini dramatice ale istoriei neamului nostru pe care atât cântecul, cât și videoclipul le redau îndeaproape”, afirmă interpreta Maria Iliuț.
Scopul acestui clip video este de a reaminti tuturor, dar mai ales generațiilor viitoare, despre valoarea vieții și a păcii, este menționat într-un mesaj al colectivului artistic.
Este important să lăsăm pentru urmași niște mărturii ale vremurilor pe care le-au trăit și bunicii noștri. Anume din dorința de a păstra și transmite generațiilor viitoare acest ceremonial al recruției am și insistat să realizăm acest clip. Actorii care s-au filmat sunt chiar membrii ansamblului ”Crenguță de Iederă”, ei împreună cu conducătorul muzical Ion Proca au săpat tranșee și au redat cu fidelitate atmosfera câmpului de luptă. S-au descurcat foarte bine și în rol de actori pentru scenele din clip, așa cum o fac și atunci când sunt în scenă, spune regizorul Marin Iliuț.
Maria Iliuț a debutat pe scena mare în anul 1983, în calitate de solistă a Ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”. Din 1987 și-a început activitatea de profesoară la Palatul de creație a copiilor din Chișinău. În cadrul Facultății de Arte Frumoase activează și în calitate de conducător artistic al Colectivului etno-folcloric universitar ”Crenguță de Iederă”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova