Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mii de oameni au făcut școala auto, dar nu pot obține permis

© Sputnik / Anatolii KiriakАвтошкола
Автошкола  - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 6000 de moldoveni nu pot fi admiși la examenele externe pentru obținerea permiselor de conducere, întrucât școlile auto la care și-au făcut studiile au licența expirată.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Au plătit taxe pentru a face studii și a obține permis de conducere, dar acum nu pot fi admiși la examene ca să devină șoferi. Este situația în care s-au pomenit peste 6000 de moldoveni. Aceștia au urmat cursuri de instruire la 47 de școli auto, cărora le-au expirat acreditările în perioada pandemiei. Iar pentru că în timpul stării de urgență a fost sistat procesul de evaluare a școlilor, acestea nu au putut obține actele permisive.

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Societate
Cât costă un permis de conducere pe vreme de pandemie - detalii

Școlile s-au adresat Guvernului cu soliditarea de a remedia problema, iar astăzi premierul a convocat o ședință specială pentru a discuta despre situația complicată în care s-au pomenit mii de oameni. 

La discuții au participat ministrul Educației Igor Șarov, directorul Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Educație Andrei Chiciuc și directorul Agenției Servicii Publice Tatiana Cunețchi.

Înr-un comunicat de presă emis de Guvern se menționează că școlile auto au fost anunțate la începutul acestui an că trebuie să inițieze procedurile pentru evaluarea externă. Cu toate acestea, doar 6 din cele 47 cărora le-au expirat acreditările au depus cereri în acest sens. 

Chiar dacă au licența expirată, ele continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi. În aceste condiții, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie publicată lista școlilor auto acreditate și a celor care nu au licența valabilă.

„Încurajăm persoanele ca înainte de a aplica la vreo școală auto să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituție. (...) Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a remedia situația, s-a propus ca școlile auto cărora le-a expirat licența să evalueze repetat cei peste 6000 de cursanți, suportând cheltuielile din bugetul propriu. Acestea urmează să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților. 

La începutul acestui an erau acreditate 181 de școli auto. În luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile, iar celorlalte le-a expirat între timp. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0