Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Biserică în flăcări, jafuri, tulburări sociale

© AFP 2024 / PABLO COZZAGLIOBiserica din Asuncion în flăcări după ce a fost incendiată de manifestanți
Biserica din Asuncion în flăcări după ce a fost incendiată de manifestanți - Sputnik Moldova
Abonare
Zeci de mii de protestatari s-au adunat la Santiago, Chile, cerând schimbări constituționale la un an după ce proteste în masă au lăsat în urmă zeci de morți, dar evenimentul pașnic a degenerat în haos, ciocniri, jafuri și incendieri.

BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik, Doina Crainic. Protestul din capitala statului Chile a escaladat în lupte cu poliția și jefuiri ale supermarketurilor duminică seara.

Protestatari mascați au bombardat un sediu de poliție și o biserică, potrivit RT. Deşi pompierii și chiar unii dintre protestatari au încercat să salveze biserica Iglesia de la Asunción, turnul său s-a prăbușit în cele din urmă.

„Cei care comit aceste acte de violență nu vor ca chilienii să rezolve problemele prin mijloace democratice”, a declarat duminică seara ministrul de Interne Victor Perez, lăudându-i pe protestatarii pașnici, dar promiţând să îi aducă pe cei violenţi în fața justiției.

Perez i-a îndemnat pe chilieni să își exprime nemulțumirile la un referendum național care va avea loc pe 25 octombrie, în care alegătorii vor fi întrebaţi dacă trebuie înlocuită constituția și, dacă da, cum ar trebui elaborată o nouă cartă.

Constituția actuală, în vigoare din 1980 și adoptată de fosta jună militară a lui Augusto Pinochet, a fost schimbată de mai multe ori în anii care au urmat. Cu toate acestea, nu stabilește responsabilitatea statului de a asigura educație și asistență medicală - două cerinţe ale milioanelor de chilieni care au ieșit din nou în stradă recent, după câteva luni de blocare din cauza Covid-19.

Autoritățile au estimat că mitingul de duminică din Santiago a adunat până la 25.000 de oameni, un număr mai mic decât la protestele din 2019, care au dus la stare de alertă și la patrularea străzilor de către militari pentru prima dată de la conducerea lui Pinochet.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0