Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum comentează Ministerul Agriculturii protestul fermierilor

© Sputnik / Caraus MihaiIon Perju
Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au venit cu o reacție după ce au fost infirmați că mai mulți fermieri au ieșit astăzi la protest.

CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministrului Agriculturii, Ecaterina Grigorean, a declarat pentru Sputnik Moldova că acum 10 zile un grup de fermieri care au organizat protestul de astăzi au discutat cu ministrul Agriculturii despre revendicările pe care ei le înaintează.

Protestul agricultorilor în fața parlamentului - Sputnik Moldova
Proteste de masă în pragul alegerilor: Cine iese în stradă
“La acea discuție, ministrul le-a promis fermierilor că va vorbi subiectul cu premierul Ion Chicu și comisia parlamentară, iar în data de 20 octombrie, va veni cu un răspuns. Respectiv, Ministerul Agriculturii nu a știut despre intenția fermierilor de a organiza acest protest, dar mâine la ora 11:00, ministrul Agriculturii îi așteaptă la discuție pe producătorii agricoli la Ministrul Agriculturii”, a declarat Ecaterina Grigorean.

Agricultorii au luat decizi să protesteze din două motive. În primul rând, pentru că nu le-au fost achitate despăgubirile pentru a doua grupă de cereale, așa cum autoritățile au promis să o facă. Iar cea de-a doua revendicare este să nu fie inclusă taxa de drum în accizele la produsele petroliere.

Fermierii au mai declarat că, pentru că nu le-au fost dați banii promiși, unii dintre ei nici nu au început campania de semănat, dat fiind că nu au bani.

Регионы России. Мурманская область - Sputnik Moldova
Înghețuri în Moldova: Risc sporit pentru agricultori - expert
Surse din cadrul agricultorilor ne-au spus că protestul de astăzi este unul neorganizat și, cel mai probabil, la el vor participa un număr mic de protestatari. Dar, au precizat respectivele surse, în zilele următoare agricultorii se vor organiza astfel că protestul lor va fi unul de masă, vizibil și cu impact pe plan mediatic.

Vom preciza că și fermierii care au anunțat protestul de astăzi au declarat că ei doresc ca organizeze această manifestație de masă și pentru a arăta că această categorie constituie o forță puternică în Republica Moldova.

„Primul nostru protest nu a fost doar o situație inedită, dar și o renaștere a fermierilor moderni mici și mijlocii din Moldova. Trebuie să fim uniți, altfel vom sfârși tragic. Suntem o forță puternică, asta au demonstrat protestele anterioare, de aceea vom continua în același ritm”, au declarat ei pentru revista specializată pe agricultură agrobiznes.md.

Vom aminti că în vară agricultorii moldoveni au organizat proteste cerând despăgubiri de la autorități pentru pierderile suportate în urma secetei și a înghețurilor. În luna august ei au blocat drumuri naționale și au intrat cu tehnica agricolă în Capitală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0