Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reforma APL în Moldova: Președintele Dodon oferă detalii

© Photo : Facebook / Igor DodonIgor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea
Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon spune cum vede el implementarea reformei administrației publice locale și când ar putea fi pusă în aplicare.

CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unui nou episod ”președintele răspunde” și-a exprimat convingerea că țara are nevoie de reformarea administrației publice locale, însă se pronunță categoric împotriva lichidării raioanelor și a primăriilor care au mai puțin de 5 mii de locuitori, așa cum încercau să facă guvernele anterioare. Totodată, el speră ca în 2023, alegerile locale noi să se desfășoare deja în ”formulă nouă”.

”Nu nu putem merge pe formula de lichidare a raioanelor și de lichidare a primăriilor mai mici de 5 mii. Eu sunt categoric împotrivă. Da, avem nevoie de reforma administrației publice locale, dar cu păstrarea raioanelor. Dacă vorbim de primării, rămâne să vedem cum să sporim capacitatea financiară a acestora, și poate să fie de 1,5 mii, poate 2 mii, dar categoric nu cu 5 mii de locuitori. Dacă se va merge cu reforma APL se va pune accent pe sporirea capacității dumneavoastră. Trebuie să fie lăsate mai multe impozite la nivel local. Trebuie să vedem ce facem cu impozitul unic în agricultură, să rămână pe loc, ca să aveți motivația să atrageți agenții economici în localitatea dumneavoastră. Asta va fi baza viitoarei reforme. Noi ne-am dori foarte mult ca în 2023, ne-am dori ca alegerile să aibă loc în formula nouă”, a declarat Dodon.

Anterior și premierul Ion Chicu a vorbit în studioului Sputnik Moldova, în cadrul emisiunii ”Contrapunct”, despre reforma administrației publice locale și centrale.

Potrivit premierului, reforma are drept scop eficientizarea administrației publice și, respectiv, sporirea calității serviciilor prestate către cetățeni și business. Chicu consideră că acest lucru poate fi atins doar prin identificarea și implementarea unei formule optimale de distribuire a competențelor între APC și APL, astfel încât administrația locală să dețină pârghii reale de guvernare în teritoriu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0