Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Uimitor câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii

© Photo : Miroslav RotariIncendiu la Filarmonica Națională
Incendiu la Filarmonica Națională - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Colectarea donațiilor pentru reconstruirea clădirii Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" continuă. Mai mulți oameni cărora le pasă de soarta edificiului cultural donează mijloace financiare pe conturile deschise de autorități.

CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. În aproape trei săptămâni de când s-a produs teribilul incendiu la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, pe conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru colectarea donațiilor destinate reconstrucției edificiului s-au adunat peste 840 de mii de lei. Mai exact, 839.602,45 lei și 62,64 euro. 

Пожар в здании Филармонии - Sputnik Moldova
Societate
Filarmonica Națională: 20 de angajați IGSU la fața locului
Ministerul Economiei a finalizat expertiza tehnică a clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, care a fost mistuită de flăcări pe 24 septembrie. Specialiștii au stabilit că nu mai pot fi păstrate construcțiile din metal, care și-au pierdut rezistența din cauza temperaturilor ridicate, la fel și unii pereți ai clădirii, care riscă să se prăbușească. După ce se va încheia evacuarea tuturor bunurilor, clădirea va fi examinată detaliat și va fi elaborat un nou raport de expertiză. 

Anterior, grupul de gestionare a situați în urma lichidării incendiului care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale a decis să demoleze doar parțial edificiul, deși anterior președintele Igor Dodon a spus că, cel mai probabil, clădirea va fi demolată în totalitate. Autoritățile municipale urmează să emită o autorizație pentru a putea demara lucrările .

Концерт российских музыкантов Александра Маслова и Игоря Вербицкого в Кишиневе - Sputnik Moldova
Filarmonica din Chișinău: Îndrăgită, confortabilă și renumită
În data de 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit.

Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum, specialiștii au înaintat trei ipoteze privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În prezent, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. Unii au fost repartizați la Palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor activa în sediul Palatului Republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0