Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transportatorii auto sunt în continuare nemulțumiți: Motivul

© Sputnik / Miroslav RotariProtest transportatori, 09 octombrie 2019
Protest transportatori, 09 octombrie 2019  - Sputnik Moldova
Abonare
Transportatorii auto sunt în continuare nemulțumiți de faptul că autoritățile nu le-au ascultat solicitarea de a întoarce gările auto în proprietatea statului.

CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. După protestul organizat de către transportatorii auto pe data de șapte octombrie, în centrul Capitalei, iată că recent aceștia au fost invitați la discuții în cadrul unei ședințe organizate de Agenția Națională Transport Auto.

© Photo : Agenţia Naţională Transport AutoTransportatorii auto la discuție cu ANTA
Transportatorii auto sunt în continuare nemulțumiți: Motivul - Sputnik Moldova
Transportatorii auto la discuție cu ANTA

La întrunire au fost luate mai multe decizii în privința soluționării unor probleme tehnice. Astfel, dacă operatorii vor admite încălcări la prestarea serviciilor regulate pe teritoriul autogărilor administrația acestora va sesiza șoferii, iar în cazul în care nu vor fi luate măsurile de rigoare - instituția va sesiza ANTA pentru a se implica.

Protestul transportatorilor auto - Sputnik Moldova
Societate
Protestul transportatorilor: Iată ce cer ei înainte de alegeri
Totodată, în zilele de sărbători şi la sfârșitul săptămânii, când fluxul de călători este sporit, autogara va asigura suplimentarea numărului de angajați, astfel încât să fie diminuate cozile formate la case, iar plecările să fie asigurate fără întârzieri, conform orei stabilite în autorizație. 

De asemenea, cei prezenți au convenit asupra identificării soluțiilor cu privire la organizarea procesului tehnologic de deservire a curselor de tranzit prin intermediul autogărilor și curselor de bază cu punctul de formare tranzitat.

O altă decizie ține de identificarea de către ANTA a soluțiilor cu privire la  valabilitatea certificatului eliberat unităților de transport clasificate pe categorii de confort și care în perioada de valabilitatea a acestuia au fost excluse de la evidența unui operator și incluse în Registrul Operatorilor de Transport Rutier la evidența altui operator.

Totuși, transportatorii auto susțin că nu li s-a rezolvat problema pentru care au ieșit în stradă la protest. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat pentru Sputnik Moldova că transportatorii le-au solicitat autorităților să întoarcă gările auto în proprietatea statului, însă Guvernul s-a spălat pe mâini și a direcționat cererea lor la ANTA, instituție care nu are competențele necesare în acest sens. 

”Am discutat mai multe aspecte importante cu responsabilii de la ANTA, dar cea mai importantă solicitare - întoarcerea gărilor auto în proprietatea statului - așa și nu s-a realizat. Noi am trimis solicitarea Guvernului, dar Executivul a redirecționat cererea la ANTA, însă această instituție nu are competențele necesare să rezolve problema. Am menționat că noi ne dorim ca gările să fie de stat și nu private, pentru că acum sunt admise multe încălcări și se gestionează mai rău decât anterior. Mai mult, contractul de parteneriat public-privat a fost semnat cu încălcări”, a declarat Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

În data de 7 octombrie, peste 100 de conducători auto au venit cu microbuzele în centrul Chișinăului să ceară dreptate. Ei au solicitat autorităților să întoarcă gările auto în proprietatea statului prin rezilierea contractului de parteneriat public-privat încheiat pentru gestionarea patrimoniului ÎS ”Gările și Stațiile Auto”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0