Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto: Cum prinzi ploșnițele din Asia care pătrund în casă

Abonare
Ploșnițele marmorate originare din Asia, care au ajuns în număr mare toamna trecută în Chișinău, încearcă să ierneze din nou în casele oamenilor. Sputnik vă spune cum pot fi prinse foarte ușor. 

CHIȘINĂU, 10 oct - Sputnik. Acum un an, ploșnițele marmorate originare din Asia au invadat Chișinău, iar Sputnik Moldova a fost prima publicație care a semnalat și a explicat acest fenomen.

Ploșniță - Sputnik Moldova
Chișinăul, invadat de gândaci periculoși din Asia: Daune mari pentru economie - Video

De atunci, acești gândaci giganți zburători au fost nelipsiți în peisajul nostru urban. După ce s-au aciuat toamna târziu în casele noastre, au ieșit din hibernare chiar înainte de primăvară, atunci când s-au încălzit caloriferele, bâzâind și rotindu-se în jurul corpurilor de iluminat. Încă nu s-au acomodat la condițiile urbane – primăvara își depuneau ouăle inclusiv pe geamurile ferestrelor, unde larvele n-aveau nicio șansă să supraviețuiască. 

Ploșnița din Asia are o lungime de până la doi centimetri, șase picioare și spatele ca o carapace sub formă de scut ornamentat.

© Sputnik / Eleonora LisnicPloșnița marmorată din Asia
Foto: Cum prinzi ploșnițele din Asia care pătrund în casă - Sputnik Moldova
Ploșnița marmorată din Asia

Acest gândac gigant zburător este foarte periculos pentru agricultură – practic, devorează toate culturile care-i nimeresc în cale, dar este inofensiv pentru oameni și animale.

Nu este foarte greu să-i prinzi pe cei care au pătruns în casă, pentru că uneori stau nemișcați zeci de secunde pe suprafața pe care aterizează, dar mirosul urât pe care-l degajă atunci când îi prinzi sau îi strivești este o problemă – încăperea trebuie aerisită mult timp după aceea.

Pe alte continente, oamenii au o experiență îndelungată în combaterea ploșnițelor marmorate și au inventat și trucuri de prindere a lor – le-am găsit în presa internațională.

Fetiță - Sputnik Moldova
Ploșnița din Asia a atacat în octombrie mai multe raioane: Precizările ANSA - Foto

O metodă de a scăpa de ploșnițele asiatice atunci când se adună într-un număr foarte mare într-un subsol, șopron sau altă anexă din gospodărie este să le „vânezi” cu un aspirator. Apoi, containerul aspiratorului trebuie golit cât mai repede în aer liber, iar ploșnițele nimicite. Dezavantajul este că aspiratorul va mirosi urât o vreme.

A doua metodă este foarte simplă și exclude, din câte se pare, cu desăvârșire emanarea mirosului urât de către ploșnițele marmorate. Avem nevoie de un recipient din plastic – de exemplu, unul de 1,5 litri din care am băut apă minerală. Turnăm în recipient vreo două cești de apă și adăugăm puțin detergent lichid, de orice tip – săpun, gel de duș, soluție de spălat vasele etc.

© Sputnik / Eleonora LisnicO ploșniță marmorată din Asia prinsă în recipient din plastic
Foto: Cum prinzi ploșnițele din Asia care pătrund în casă - Sputnik Moldova
O ploșniță marmorată din Asia prinsă în recipient din plastic

Cu ajutorul acestui instrument improvizat devine foarte ușor să prinzi gândacul, mai ales dacă acesta stă pe pod sau pe draperie: suprapui gura recipientului peste ploșniță, iar ea cade direct în apa cu detergent și se îneacă. Nici nu reușește să manifeste reacția de apărare prin emanarea mirosului urât.

Ce-i atrage pe acești gândaci în casele oamenilor? Caută un loc în care să ierneze. Se adăpostesc mai ales în gospodăriile din preajma câmpurilor agricole. În mediul natural, ei hibernează de regulă sub scoarța copacilor.  

Ploșnița marmorată, Halyomorpha Halys, originară din Asia, a ajuns în Europa prin anii 2007-2008, a precizat profesorul Valeriu Derjanschi, de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, solicitat de Sputnik.

În Republica Moldova, gândacul asiatic a venit din România sau din sudul Ucrainei, a presupus savantul.

Сбор фруктов в Крыму - Sputnik Moldova
Un dăunător periculos atacă în această perioadă fructele, legumele și cerealele – Foto

În toamna anului 2018, presa relata despre o invazie a acestor gândaci în București, capitala României. Prezența speciei pe teritoriul României a fost semnalată oficial de specialiști în anul 2015.

În 2016 ploșnița marmorată a compromis recolta de citrice din Abhazia.
Insecta a pătruns și în Rusia, prejudiciind serios în 2018 recoltele din unele regiuni, inclusiv în ținutul Krasnodar.

În 2019, ploșnița marmorată a compromis și culturi agricole din Republica Moldova, producând pagube preponderent în zona de sud și centru, a informat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). 

Insecta găurește fructele sau le provoacă deformări dacă le atacă în prima etapă a dezvoltării.

Vinul sau sucul din struguri capătă un gust dezagreabil dacă în teasc nimeresc și câteva ploșnițe marmorate.

Cert este că țările care nu au combătut la timp acest dăunător au avut pierderi mari. 

Toamna aceasta, ploșnița marmorată a atacat masiv culturile agricole din Georgia, inclusiv porumbul. Invazia gândacului asiatic în Georgia a fost semnalată în 2016. Potrivit relatărilor de la Tbilisi, georgienii combat acest gândac prin tratarea chimică a sute de mii de hectare de plantații și spun că înregistrează succese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0