Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Armenia și Azerbaidjan – Acord de încetare a focului în Karabah

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Accesați arhiva multimediaЖители дома, разрушенного в результате обстрела города Гянджа в Азербайджане
Жители дома, разрушенного в результате обстрела города Гянджа в Азербайджане - Sputnik Moldova
Abonare
Azerbaidjanul și Armenia au convenit asupra unui armistițiu în Karabah, urmând să purceadă la negocieri în vederea soluționării pașnice a conflictului.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Azerbaidjanul și Armenia au ajuns la o înțelegerea de încetarea focului în Nagorno-Karabah, începând cu 10 octombrie,  ora 12:00, a comunicat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, în urma unor negocieri de zece ore la Moscova.

”Drept răspuns la adresarea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin  și în conformitate cu înțelegerile președintelui Federației Ruse Vladimir Putin ci președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev, și prim-ministrul Republicii Armenia, Nikol Pașinean, părțile au căzut de acord în privința următorilor pași. Primul: este anunțată încetarea focului de la 12:00, 10 octombrie 2020, în scopuri umanitare, pentru schimbul de prizonieri și alte persoane reținute, dar și recuperarea corpurilor celor uciși, prin intermedierea Comitetului Internațional al Crucii Roşii”, a spus Lavrov.

De asemenea, Baku și Erevan au ajuns la înțelegerea să înceapă ”negocieri substanțiale în vederea soluționării pașnice a conflictului”. Totodată, părțile au confirmat păstrarea neschimbată a formatului procesului de negocieri pentru Karabah.

Potrivit textului documentului comun, parametrii concreți de încetare a focului vor fi conveniți suplimentar.

Putin: Situația din Karabah este o tragedie>>>

Negocierile miniștrilor de externe ai Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului, Serghei Lavrov, Zohrab Mnatsakanyan și Jeyhun Bayramov, cu privire la situația din Nagorno-Karabah au avut loc în format închis. Înainte de întâlnire, părțile nu au făcut declarații.

Acutizarea situație în Karabah

Luptele de-a lungul liniei de contact din Karabah au început pe 27 septembrie. Armenia și Azerbaidjanul se acuză reciproc că au declanșat ostilitățile, Karabahul raportând despre bombardarea așezărilor pașnice ale republicii nerecunoscute, inclusiv capitala acesteia, Stepanakert. Armenia a instituit stare de război și - pentru prima dată - mobilizarea generală, susținând că Ankara sprijină activ Baku. Mobilizarea parțială a fost anunțată și în Azerbaidjan.

Боевики - Sputnik Moldova
Nagorno-Karabah ar putea deveni „Mecca” teroriștilor internaționali

Liderii Rusiei, Statelor Unite și Franței au cerut părților aflate în conflict să înceteze ciocnirile și să înceapă negocierile, fără condiții prealabile. Turcia a declarat că va oferi Azerbaidjanului orice sprijin pe care îl solicită, pe fundalul agravării situației din Nagorno-Karabah.

Conflictul din Karabah a început în februarie 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah și-a anunțat ieșirea din componența RSS Azerbaidjan. În cursul confruntării armate din 1992-1994, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Nagorno-Karabakh și șapte regiuni adiacente. Din 1992, negocierile privind soluționarea pașnică a conflictului au fost purtate în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța. Azerbaidjanul insistă să își păstreze integritatea teritorială, în timp ce Armenia protejează interesele republicii nerecunoscute, deoarece RNK nu este parte la negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0