Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasadorul Rusiei la București, despre criza cu care se confruntă omenirea

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaВалерий Кузьмин, Valeri Kuzmin
Валерий Кузьмин, Valeri Kuzmin - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul Rusiei la București a subliniat că țara sa pledează ferm pentru menținerea rolului central al ONU în afacerile internaționale, iar scopul este acela de depășire a crizei cu care se confruntă la momentul de față omenirea.

BUCUREȘTI, 7 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Capitala României a fost, preț de o zi, gazda unui important eveniment organizat de Ambasada Rusiei la București. Este vorba despre conferința internațională ”75 de ani de la Victoria Coaliției antihitleriste și crearea ONU: lecțiile istoriei și provocările contemporaneității” care a reunit numeroși specialiști atât din România, cât și din Rusia, Polonia și Lituania.

Printre subiectele dezbătute, de interes crescut, mai ales în aceste momente când arhitectura globală este tot mai dinamică, amplificată de efectele pandemiei de coronavirus ce a schimbat ”datele problemei” la nivel mondial, s-au numărat: ”Are nevoie lumea de o ”nouă Ialta”?”, ”Reconfigurarea sistemului de relații internaționale de la Ialta-Potsdam la Madrid (1997)”, ”Lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial și ale ”Războiului Rece” și perspectivele formării unei lumi multipolare” sau ”Îmbunătățirea relațiilor actuale dintre Rusia și Occident, un demers posibil sau probabil?”.

Excelența Sa Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România a explicat că, astăzi, omenirea se confruntă direct cu provocările Armaghedonului termonuclear și ale terorismului internațional, cu bolile pandemice și cu crima organizată, cu traficul de droguri și migrația în masă, inclusiv cu problemele cauzate de schimbările climatice negative și multe altele.

”Rusia pledează ferm pentru menținerea rolului central al ONU în afacerile internaționale. Scopul principal este de a depăși profunda criză militar-politică și economică cu care omenirea se confruntă acum, în plus, în contextul pandemiei COVID-19”, a precizat Excelența Sa.

Acesta a subliniat că, din păcate, cea mai mare îngrijorare o generează situația din sfera controlului armamentelor și a stabilității strategice, iar în acest domeniu, SUA distrug, în mod iresponsabil, unul câte unul tratatele internaționale., distrug efectiv ”arhitectura” stabilității globale care s-a format pe parcursul zecilor de ani.

Sistemul american de apărare antirachetă Patriot - Sputnik Moldova
Rachetele Patriot în România: Nu vor să lupte, vor să ruineze Rusia

Ambasadorul Valery Kuzmin a subliniat că, acum, conducerea și diplomația Rusiei depun eforturi susținute pentru a elibera situația din impasul confruntării spre care o îndreaptă SUA, propunând o serie de inițiative specifice, cum ar fi convocarea Summit-ului celor cinci privind stabilitatea strategică.

”Este extrem de important să nu fie permis ca SUA și un grup de aliați ai săi, care se agață cu disperare de dominația globală ce le scapă din mâini, să împingă lumea în abisul unei catastrofe termonucleare. În acest sens, este tot atât de important să ne aducem aminte de lecțiile celui de-al doilea Război Mondial și să ne concentrăm conștiincios pe căutarea colectivă a răspunsurilor și provocărilor contemporane”, a subliniat Excelența Sa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0