Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vieru: Cum să acționezi în Moldova atunci când îți sunt estorcați banii

© Sputnik / Rodion ProcaВадим Виеру, архивное фото.
Вадим Виеру, архивное фото. - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți dintre acei cetățeni moldoveni care au datorii față de firmele creditoare și nu sunt în măsură să restituie dobânzile la timp, se confruntă cu „excrocii privați”, expertul a spus cum să acționeze, dacă un cetățean este amenințat și șantajat.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. În Moldova, firmele care acordă împrumuturi rapide cetățenilor sunt destul de multe. Oricine poate obține un astfel de împrumut, dacă are un buletin de identitate, dar consecințele în cazul returnării cu întârziere a banilor la dobânzi pot fi cele mai imprevizibile.

Ion Bălănuță - Sputnik Moldova
Credite-capcană: Ce trebuie să știe oamenii care vor să ia bani cu împrumut

Mulți cetățeni moldoveni care nu au reușit să plătească se confruntă cu colectorii de datorii, care apelează la metode ilegale de restituire a debitorilor. În special, unii au primit apeluri telefonice cu amenințări de violență fizică, mesaje pe rețelele sociale cu același conținut. Asta - în afara cazurilor obișnuite, când colectorii îi așteaptă pe cetățeni la intrarea în scară sau chiar la ușa apartamentului ca să „vorbească”.

Juristul și avocatul Vadim Vieru, vorbind în Studioul Radio Sputnik Moldova, a povestit cum ar trebui să acționeze cetățenii moldoveni în cazul în care ar întâlni astfel de persoane.

"Este absolut ilegal atunci când, în implementarea serviciilor private de colectare, sunt utilizate declarații obscene sau chiar amenințări împotriva debitorului. Șantajul se încadrează în general în articolul Codului Penal. Chiar dacă o persoană nu poate rambursa o datorie la timp, dar este amenințată, trebuie să contacteze imediat poliția", a declarat Vieru.

Expertul a recomandat ca cetățenii care s-au confruntat cu astfel de probleme să înregistreze apeluri telefonice, să înregistreze și să nu șteargă mesaje în rețelele sociale și mesageria instantanee care conțin amenințări. Toate acestea vor servi drept bază pentru a dovedi și pentru a aduce în fața justiției a persoanelor care încalcă cu bună știință legea și încalcă normele general acceptate de comportament social.

De asemenea, avocatul se arată convins că Parlamentul trebuie să amendeze legislația în domeniu, care ar reglementa foarte clar modul în care ar trebui să funcționeze firmele private de colectare a datoriilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0