Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un liceu din Chișinău va purta numele lui Iurie Harmelin

© Photo : Primăria Municipiului ChişinăuТеатральный лицей в Кишиневе
Театральный лицей в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
De-acum încolo, Liceul teatral orășenesc din Capitală va purta numele regretatului regizor Iurie Harmelin.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Consiliul municipal Chișinău a decis să înveșnicească memoria regretatului regizor Iurie Harmelin – numele acestuia îl va purtat Liceul teatral orășenesc din capitală.

Художественный руководитель театра С улицы Роз Юрий Хармелин на открытии фестиваля Молдфест.Рампа.Ру. - Sputnik Moldova
Ultimul interviu al lui Harmelin pentru Sputnik: Artiștii ”mor” fără teatru și spectatori

Acest lucru nu este întâmplător. Liceul care împlinește anul acesta 25 de ani a fost fondat și condus din anul 1995 de către actorul și regizorul Iurie Harmelin.

Liceul teatral orășenesc este o instituție unică în Europa, având drept bază de studii Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S. Ulițî Roz", precizează Primăria Chișinău într-un comunicat. Programul instituției, care include discipline de studii din domeniul teatral, a fost adoptat după modelul școlii de teatru și film „B. Șciukin" de la Moscova.

”Iurie Harmelin a fost fondatorul, conducătorul artistic și regizorul principal al Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S Ulițî Roz", a promovat și valorificat arta teatrală, atât pe scenele din țară, cât și peste hotare”, subliniază Primăria.

Iurie Harmelin a fost și consilier municipal. Pe parcursul activității sale deosebit de rodnice s-a învrednicit de mai multe distincții de stat: „Maestru în Artă", „Om Emerit". În anul 2012, pentru munca prodigioasă în domeniul culturii și contribuția la educația tinerei generații, a fost decorat cu ordinul „Gloria Muncii", iar în 2014 - cu Medalia „A. S. Pușkin".

Amintim că tot în acest an Harmelin a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău. În 2017 a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat - „Ordinul Republicii". Iurie Harmelin s-a stins din viață la 8 august 2020, la vârsta de 66 de ani.

Instituția menționează că ceastă decizie a APL Chișinău va contribui la promovarea artei teatrale în rândul tinerei generații, precum și la cinstirea memoriei regretatului om de cultură și de teatru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0