Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Puși în fața faptului împlinit: Cum va plăti Europa pentru bazele SUA

© AFP 2024 / Wojtek RADWANSKI US soldiers are pictured prior the beginning of the official welcoming ceremony of NATO troops in Orzysz, Poland, on April 13, 2017.
US soldiers are pictured prior the beginning of the official welcoming ceremony of NATO troops in Orzysz, Poland, on April 13, 2017. - Sputnik Moldova
Abonare
Polonia și țările Baltice sunt nevoite să-și asume toate cheltuielile pentru asigurarea unei prezențe confortabile a militarilor americani în țările lor.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik, Nikolai Protopopov. Zeci de mii de soldați, noi armamente și cheltuieli imense – în Polonia oamenii își pun întrebări despre prețul bazelor militare americane pe teritoriul lor. Presa locală anunță că după redislocarea unor forțe suplimentare ale SUA, Varșovia va fi nevoită să aloce miliarde de dolari. Ce va fi inclus în nota de plată, aflați în materialul RIA Novosti.

All Inclusive în stil polonez

La mijlocul lunii august, Washingtonul și Varșovia au semnat un acord cu privire la consolidarea contingentului american în Polonia. Conform documentului, în țară urmează să fie expediați suplimentar o mie de militari, numărul acestora urmând să ajungă în total la șase mii.

Potrivit președintelui Poloniei, Andrzej Duda, în cazul de pericol, polonezii și americani vor sta umăr la umăr în fața unui inamic comun. “Inamicul”, desigur, este Rusia. Totodată, Washingtonul este gata “să asigure securitatea Ucrainei și Statelor Baltice”.

Din motive evidente, Duda a evitat să menționeze că redislocarea militarilor americani nu reprezintă deloc o acțiune de binefacere, iar pentru întreținerea acestora din bugetul statului polonez vor fi alocate miliarde de dolari. Acest lucru este prevăzut de un acord adițional la cel de bază, care specifică angajamentele celor două părți.

Sistemul american de apărare antirachetă Patriot - Sputnik Moldova
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?

Jurnaliștii polonezi au descoperit că americanilor le vor fi oferite obiective în 20 de localități: Pentagonul a decis să nu se limiteze la câteva baze mari, ci să-și repartizeze uniform personalul în toată țara. Responsabilitatea pentru găzduirea în condiții de un confort maxim, firește, aparține gazdei – polonezii urmează să amenajeze locurile de dislocare, să construiască și să repare clădirile.

Mai mult, Varșovia în mod slugarnic își asumă cheltuielile pentru energia termică, electricitate, alimentarea cu apă, evacuarea gunoiului și paza obiectivelor, va plăti pentru alimentația americanilor și chiar serviciile de curățenie. Pe lângă toate acestea, militarii SUA vor dispune și de facilități: vor putea utiliza gratuit căile ferate și aerodromurile, nu vor plăti taxe de navigație, vu vor plăti pentru deservirea tehnicii aeriene și staționarea avioanelor.

În pofida acestor condiții de lux, Pentagonul își rezervă dreptul de a extinde lista cerințelor, iar Polonia, conform acordului, urmează să îndeplinească și să plătească toate acestea. În special, sunt prevăzute “necesitățile urgente operative ale forțelor armate ale SUA”. Spre exemplu, în cadrul exercițiilor militare americanii vor putea utiliza gratuit proprietățile municipale și chiar private ale polonezilor.

Expertul militar al Clubului Internațional de Discuție Valdai, Artiom Kureev, a explicat pentru RIA Novosti că o astfel de atitudine față de aliați reprezintă o normă pentru americani.

“Acum câțiva ani, aceștia au declanșat o campanie informațională în țările terțe, explicând ce beneficii economice poate aduce o baza militară americană”, spune el. “Broșurile și prezentările descriau cum va fi suplimentat bugetul de stat, câte locuri de muncă vor fi create. Însă, totul s-a schimbat odată cu venirea lui Trump. El, ca un adevărat om de afaceri, a propus concepția “exportul de securitate”, care presupune că aliații trebuie să plătească pentru totul”, a mai adăugat el.

Soarta NATO

Polonia nu vă scăpa doar cu niște cheltuieli pentru întreținerea soldaților americani: au fost încheiate contracte de miliarde de dolari pentru procurarea sistemelor de apărare antiaeriană “Patriot” și avioanelor de vânătoare de generația a cincea F-35. Aceste sisteme, potrivit experților, nu sunt atât de necesare pentru armata poloneză încât să se facă niște cheltuieli colosale.

În opinia membrilor partidului de guvernare din Polonia “Lege și Dreptate”, dacă Donald Trump va învinge în alegeri, perspectivele dezvoltării NATO ar putea să fie puse sub semnul întrebării. Teatrul de război prioritar pentru SUA s-a mutat în Asia și deja apar propuneri de creare a unui nou bloc militar, cu participarea statelor asiatice. E puțin probabil ca Washingtonul să facă față la două alianței.

“Iată de ce partidul încearcă să-și construiască relațiile bilaterale cu SUA, fapt demonstrat de cheltuielile gigantice pentru armamentul american”, menționează specialistul în problemele poloneze, Stanislav Stremidlovski.

“Motivul pentru care Varșovia achiziționează sistemele Patriot ar putea fi înțeles – e un sistem defensiv. Însă de ce are nevoie de zeci de avioane de luptă F-35, nu e clar. În afară de aceasta, polonezii ar putea fi obligați să ceară de fiecare dată acceptul pentru utilizarea acestor avioane”, a mai adăugat el.

Potrivit datelor expertului, pentru infrastructură, alimentația americanilor, locuințe, depozite de arme sunt alocate peste 500 de milioane de zloți (aproximativ 130 milioane de dolari) pe an. Totodată, Stremidlovski este convins că în acordul dintre SUA și Polonia există anumite clauze care nu au fost făcute publice, care definesc niște angajamente suplimentare.

Военнослужащих американской национальной гвардии, архивное фото - Sputnik Moldova
În Polonia a fost încartiruit comandamentul corpului 5 al armatei SUA

“Demnitarii afirmă că polonezii au câștigat mult mai mult”, adaugă specialistul.

“Drept dovadă sunt prezentate informații cu privire la desfășurarea militarilor americani în Marea Britanie și Spania. Astfel, Londra primește 1,3 miliarde de dolari pe an, iar Madridul – 600 de milioane. Însă în aceste state bazele americane sunt permanente, iar în Polonia – temporare. Iată de ce autoritățile nu fac publice toate cheltuielile pe care și le-a asumat țara, luând în considerare diferența între prezența permanentă și în bază de rotație”.

Kureev, la rândul său, a reamintit cunoscuta frază, atribuită lui Napoleon: “Poporul care nu-și va hrăni propria armată, va hrăni una străină”.

“În cele din urmă, așa s-a întâmplat în Europa de Est”, este convins expertul.

“Statele baltice, care nu dispun de forțe aeriene, investesc în întreținerea infrastructurii bazelor aeriene pentru misiunile aliaților lor. Și nicidecum SUA plătește Poloniei, ci invers, Varșovia își asumă cheltuielile legate de redislocarea contingentului SUA. Pentagonul doar transferă salariul militarilor”.

Un venit stabil

Polonia nu este singurul aliat american care este scurs de bani în schimbul protecției. Primăvara a devenit cunoscut că Washingtonul i-a cerut Coreei de Sud să majoreze de cinci ori plata pentru întreținerea militarilor americani în țară.

Vara răcoroasă 2020: NATO a intensificat activitatea militară în Marea Baltică în pofida pandemiei - Sputnik Moldova
Video
NATO a intensificat activitatea militară în Marea Baltică în pofida pandemiei

Acum acest lucru îi costă pe coreeni câte un miliard pe an. Americanii insistau pe cinci miliarde, însă apoi au redus suma până la patru. Coreea este gata să adauge doar 10 la sută, fapt cu care nu este de acord administrația Trump.

Negocierile au intrat în impas, iar Washingtonul îi înaintează Seulului note ultimative. Spre exemplu, amenință cu o reducere masivă a personalului de deservire a bazelor militare, format preponderent din localnici.

Alți datornici permanenți ai SUA sunt statele NATO din regiunea Baltică, care cheltuiesc pentru apărare peste doi la sută din PIB. O parte a acestor bani sunt destinați întreținerii soldaților străini în timpul exercițiilor militare, iar cea mai mare parte – pentru achiziționarea tehnicii americane.

Astfel, în august Lituania a achiziționat de la SUA rachete pentru sistemele antitanc Javelin, în valoare de 31 milioane de dolari, iar în iulie Departamentul de Stat a aprobat vânzarea unei partide de elicopterelor UH-60M Black Hawk către Armata lituaniană, pentru suma de 380 milioane de dolari. Anterior, țara a convenit asupra livrărilor a 500 de blindate în valoare de 170 milioane de dolari.

An anti-submarine rocket blasts off a rocket launcher from the Bulgarian navy frigate Drazki during the BREEZE 2014 military drill in the Black Sea - Sputnik Moldova
Submarine, radare, exerciţii de război: NATO militează Norvegia - „amenințarea rusească”

O situație similara este în Letonia și Estonia. Americanii, practice, forțează guvernele acestor state să cumpere tehnica “Made in USA”, fapt care provoacă revolta mai multor politicieni.

În special, primarul orașului leton Ventspils, Aivars Lembergs, s-a plâns că NATO nu permite dezvoltarea industriei de apărare a țării. Potrivit lui, când Letonia se afla în Tratatul de la Varșovia, șapte la sută din PIB reveneau industriei militare, iar acum e zero.

Tratatul de la Varșovia, menționează politicianul, era mult mai loial și mai apropiat de Letonia decât NATO. Statele Unite nu au nicio încredere în Riga și nu vor ca această țară să-și dezvolte propria industrie de apărare, suplinindu-și bugetul de stat.

De dragul adevărul ar trebui să menționăm că SUA alocă totuși anumiți bani pentru îmbunătățirea infrastructurii în regiunea Baltică. Spre exemplu, peste 500 milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru proiectarea obiectivelor militare în Estonia, Letonia și Lituania. Însă există o condiție dură: contractele pentru executarea lucrărilor trebuie să fie semnate exclusiv cu companii americane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0