Violențe de stradă în Kârgâzstan după alegerile parlamentare

© Sputnik / Эркин АлымбековProteste în Kârgâzstan
Proteste în Kârgâzstan - Sputnik Moldova
Abonare
Proteste violente au izbucnit în capitala Kârgâzstanului, Bișkek, după ce un șir de partide nu au reușit să acceadă în legislativ în urma alegerilor parlamentare din această duminică.

BUCUREȘTI, 6 oct  - Sputnik. Șaisprezece persoane și doi reprezentanți ai forțelor de ordine au fost răniți în timpul acțiunilor de protest, care au degenerat în dezordini de stradă în capitala Kârgâzstanului, Bișkek.

Peste două mii de susținători ai formațiunilor, care nu au reușit să acceadă în parlament în urma alegerilor parlamentare din această duminică, au ieșit din această dimineață în piața Ala-Too din centrul orașului. Aceștia cer anularea rezultatelor și organizarea unor alegeri repetate.

Miliția a utilizat gaze lacrimogene pentru a îndepărta protestatarii de Casa Albă (administrația prezidențială).  În replică, demonstranții au spart pavajul de pe trotuar pentru a utiliza pietrele în atacurile asupra forțelor de ordine.

De asemenea, protestatarii au blocat centrul orașului cu urne de gunoi, pe care le-au incendiat.

Pe 4 octombrie, în Kârgâzstan s-au desfășurat alegeri parlamentare. Prezența la vot a constituit 56,5 la sută. Potrivit rezultatelor preliminare, după prelucrarea a 98 la sută din procese verbale, în legislative acced patru partide: Birimdik (“Unitatea”, formațiune pro-guvernamentală), cu 24,52 la sută, Mekenik Kârgâzstan (“Kârgâzstanul Natal”, formațiune pro-guvernamentală), cu 23,89 la sută, Kârgâzstan (partid centrist), cu 8,73 la sută și Butun Kârgâzstan (“Kârgâzstanul Unit”, partid centrist), cu 7,11 la sută. Restul partidelor nu au reușit să depășească pragul de 7 la sută. Susținătorii acestor formațiuni denunță mai multe încălcări și cer repetarea alegerilor. Președintele republicii, Sooronbay Jeenbekov, a recunoscut că mituirea alegătorilor a constituit o mare problemă în acest scrutin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0