Decizie radicală a Băncii Centrală Europene - ce se va întâmpla cu Euro

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЦентральный европейский банк
Центральный европейский банк - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat un raport cuprinzător privind posibila emisiune a unei monede euro digitale, elaborat de Grupul operativ la nivel înalt al Eurosistemului pentru moneda digitală a băncii centrale și aprobat de Consiliul guvernatorilor.

CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Banca Centrală Europeană (BCE) anunță despre intenția de a emite o monedă euro digitală care ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăților zilnice într-un mod rapid, ușor și sigur. Totodată, instituția precizează că Eurosistemul va continua să emită numerar, fără a-l înlocui.

„Europenii recurg tot mai mult la mijloace digitale atunci când cheltuiesc, economisesc și investesc. Rolul nostru este de a asigura încrederea în monedă. Aceasta înseamnă garantarea adaptării euro la era digitală. Ar trebui să fim pregătiți să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar”, a declarat Christine Lagarde, președinta BCE.

Potrivit membrului Comitetului executiv al BCE și președinte al grupului operativ, Fabio Panetta, tehnologia și inovarea ”transformă modul în care consumăm, lucrăm și interacționăm”.

FMI - Sputnik Moldova
FMI: Guvernele și băncile trebuie să colaboreze în privința criptomonedelor

”Aceasta ar contribui, de asemenea, la suveranitatea sa financiară și ar consolida rolul internațional al euro”, a declarat Panetta.

Consiliul guvernatorilor nu a luat încă o decizie cu privire la posibilitatea introducerii unei monede euro digitale.

Eurosistemul va iniția un dialog amplu cu cetățenii, mediul academic, sectorul financiar și autoritățile publice pentru a evalua în detaliu nevoile acestora, precum și avantajele și dificultățile pe care aceștia se așteaptă ca emiterea euro digital să le genereze. O consultare publică va fi lansată la data de 12 octombrie.

Totodată, instituția precizează că, în paralele, va fi inițiată o fază de experimentare, fără a aduce atingere deciziei finale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0