Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Incredibil: Aparatul rusesc care detectează coronavirusul în aer - detalii

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaСотрудница лаборатории проводит испытания вакцины от COVID-19 в центре эпидемиологии и микробиологии имени Н.Ф. Гамалеи
Сотрудница лаборатории проводит испытания вакцины от COVID-19 в центре эпидемиологии и микробиологии имени Н.Ф. Гамалеи - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul Gamalei a dezvoltat un dispozitiv capabil să recunoască până la 86 de agenți patogeni din aer, inclusiv coronavirusul SARS-CoV-2, a declarat Artem Tkaciuk, șeful laboratorului de biomedicină translațională.

CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Potrivit șefului laboratorului de biomedicină translațională, Artem Tkaciuk, Centrul ”Gamalei”  a dezvoltat un dispozitiv capabil să recunoască până la 86 de agenți patogeni din aer, inclusiv coronavirusul SARS-CoV-2, informează RIA Novosti.

”Acesta este un dispozitiv care vă permite să determinați în aer până la 86 de agenți biologici patogeni de natură complet diferită - viruși, bacterii, toxine”, a spus el.

Молдова впервые проведет клинические исследования лекарств от COVID-19 - Sputnik Moldova
Evoluția COVID-19 în Moldova: Date actualizate - detalii
Dispozitivul, creat din 2015, poate funcționa automat, fără intervenția umană directă, într-un mod constant 24/7.

Potrivit lui Tkaciuk, complexul pentru detectarea agenților biologici patogeni constă din mai multe module independente care pot efectua o analiză specifică precisă. Rezultatele sale sunt comparabile cu studiile efectuate într-un laborator biologic - dar direct la fața locului, fără ca omul să intervină.

Complexul are un dispozitiv de declanșare care monitorizează în timp real excesul unei concentrații periculoase a unei substanțe în aer. Semnalul poate ajunge în câteva secunde. După aceea, se lansează o analiză aprofundată a probei, care determină tipul specific de agent patogen.

”Întru-cât există o nevoie urgentă de instrumente de diagnosticare și detectare rapidă a unor astfel de boli infecțioase periculoase precum SARS-CoV-2, respectiv, acest dispozitiv va finaliza în curând testele de stat și se va pregăti pentru producția în serie”, a spus șeful laboratorului.

Dispozitivul va începe să fie plasat în metrou și aeroporturi în octombrie; aproximativ o sută de puncte au fost aprobate pentru instalare. Lucrările de dezvoltare sunt acum finalizate, iar la sfârșitul anului este planificată lansarea unei părți din dispozitive, a precizat Tkaciuk.

COVID-19 revine: ce se întâmplă în spațiul ex-sovietic - Sputnik Moldova
Video
COVID-19 revine: Ce se întâmplă în spațiul ex-sovietic - Video

După cum a explicat dezvoltatorul, dispozitivul acoperă o suprafață de cel puțin o sută de metri pătrați și poate fi conectat direct la sistemele de ventilație. Acest lucru permite complexului să analizeze compoziția aerului în clădiri sau spații mari - de exemplu, în cazul în care pasagerii sunt verificați la aeroport.

Există mai multe astfel de dispozitive de serie: mari, staționare (care acoperă o suprafață de 50-60 de metri pătrați ai unui laborator și cinci cercetători) și compacte - încape într-o valiză obișnuită.

Potrivit lui Tkaciuk, facilitățile de producție ne permit să oferim tuturor clienților instalația. Omul de știință a observat că și colegii străini erau interesați de acest dispozitiv. Problema aprovizionării este în curs de elaborare, totuși, din cauza restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus, pot apărea dificultăți - „ca și până acum, este imposibil ca o echipă de tehnicieni să zboare rapid, de exemplu, pentru instalare”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0