Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Incredibil: Aparatul rusesc care detectează coronavirusul în aer - detalii

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Trecere la banca de fotografiiСотрудница лаборатории проводит испытания вакцины от COVID-19 в центре эпидемиологии и микробиологии имени Н.Ф. Гамалеи
Сотрудница лаборатории проводит испытания вакцины от COVID-19 в центре эпидемиологии и микробиологии имени Н.Ф. Гамалеи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Centrul Gamalei a dezvoltat un dispozitiv capabil să recunoască până la 86 de agenți patogeni din aer, inclusiv coronavirusul SARS-CoV-2, a declarat Artem Tkaciuk, șeful laboratorului de biomedicină translațională.

CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Potrivit șefului laboratorului de biomedicină translațională, Artem Tkaciuk, Centrul ”Gamalei”  a dezvoltat un dispozitiv capabil să recunoască până la 86 de agenți patogeni din aer, inclusiv coronavirusul SARS-CoV-2, informează RIA Novosti.

”Acesta este un dispozitiv care vă permite să determinați în aer până la 86 de agenți biologici patogeni de natură complet diferită - viruși, bacterii, toxine”, a spus el.

Молдова впервые проведет клинические исследования лекарств от COVID-19 - Sputnik Moldova
Evoluția COVID-19 în Moldova: Date actualizate - detalii
Dispozitivul, creat din 2015, poate funcționa automat, fără intervenția umană directă, într-un mod constant 24/7.

Potrivit lui Tkaciuk, complexul pentru detectarea agenților biologici patogeni constă din mai multe module independente care pot efectua o analiză specifică precisă. Rezultatele sale sunt comparabile cu studiile efectuate într-un laborator biologic - dar direct la fața locului, fără ca omul să intervină.

Complexul are un dispozitiv de declanșare care monitorizează în timp real excesul unei concentrații periculoase a unei substanțe în aer. Semnalul poate ajunge în câteva secunde. După aceea, se lansează o analiză aprofundată a probei, care determină tipul specific de agent patogen.

”Întru-cât există o nevoie urgentă de instrumente de diagnosticare și detectare rapidă a unor astfel de boli infecțioase periculoase precum SARS-CoV-2, respectiv, acest dispozitiv va finaliza în curând testele de stat și se va pregăti pentru producția în serie”, a spus șeful laboratorului.

Dispozitivul va începe să fie plasat în metrou și aeroporturi în octombrie; aproximativ o sută de puncte au fost aprobate pentru instalare. Lucrările de dezvoltare sunt acum finalizate, iar la sfârșitul anului este planificată lansarea unei părți din dispozitive, a precizat Tkaciuk.

COVID-19 revine: ce se întâmplă în spațiul ex-sovietic - Sputnik Moldova
Video
COVID-19 revine: Ce se întâmplă în spațiul ex-sovietic - Video

După cum a explicat dezvoltatorul, dispozitivul acoperă o suprafață de cel puțin o sută de metri pătrați și poate fi conectat direct la sistemele de ventilație. Acest lucru permite complexului să analizeze compoziția aerului în clădiri sau spații mari - de exemplu, în cazul în care pasagerii sunt verificați la aeroport.

Există mai multe astfel de dispozitive de serie: mari, staționare (care acoperă o suprafață de 50-60 de metri pătrați ai unui laborator și cinci cercetători) și compacte - încape într-o valiză obișnuită.

Potrivit lui Tkaciuk, facilitățile de producție ne permit să oferim tuturor clienților instalația. Omul de știință a observat că și colegii străini erau interesați de acest dispozitiv. Problema aprovizionării este în curs de elaborare, totuși, din cauza restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus, pot apărea dificultăți - „ca și până acum, este imposibil ca o echipă de tehnicieni să zboare rapid, de exemplu, pentru instalare”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0