Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE a ajuns la un acord privind sancțiunile împotriva Belarusului

© Sputnik / Виктор ТолочкоАкция протеста на площади Независимости в Минске 18 августа
Акция протеста на площади Независимости в Минске 18 августа - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva Belarusului – cine va ajunge în lista neagră și de ce nu se regăsește în ea liderul belarus.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Uniunea Europeană va impune sancțiuni în legătură cu situația din Belarus, în lista neagră vor ajunge câteva zeci de persoane, dar liderul țării Aleksandr Lukașenko nu se regăsește în aceasta, a comunicat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus - Sputnik Moldova
De ce Lukașenko a închis hotarele Belarusului cu Polonia și Lituania

Mâine vom implementa sancțiunile pentru Belarus prin procedură scrisă. Știți că ceea ce avem pe masă este o listă de aproximativ 40 de persoane”, a precizat el în cadrul unei conferințe de presă, la încheierea primei zile a întrunirii șefilor de stat din UE.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a explicat decizia de a nu aplica restricții împotriva liderului belarus prin faptul că aceasta ar însemna ”renunțarea la dialog”.

”Este important să-l implicăm pe el (pe Lukașenko – nota red.) în acest proces, să facem maximum pentru asta. În caz contrar, în viitor Lukașenko ar putea fi inclus în lista sancțiunilor”, a adăugat el.

La rândul său, Charles Michel a menționat că UE va urmări îndeaproape situația.

”Noi optăm pentru un dialog incluziv cu Belarusul, susținem OSCE care ar putea juca un rol important în aflarea unei abordări mai constructive”, a conchis șeful Consiliului European.

Граница Польши - Sputnik Moldova
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Anterior, introducerea sancțiunilor în privința Minskului a fost împiedicată de Cipru, care a insistat că va fi de acord cu sancțiunile doar dacă UE adoptă măsuri similare şi împotriva Turciei, în contextul tensiunilor din estul Mediteranei. După cum anunță agenția AFP cu referire la propriile surse, autoritățile cipriote și-au schimbat atitudinea după ce partenerii au căzut de acord să adopte o rezoluție dură la adresa Ankarei, cu amenințarea sancțiunilor.

Marți, Canada și Marea Britanie a adoptat sancțiuni împotriva liderului belarus și a fiului acestuia Victor, dar și a alți nouă funcționari. În declarație se afirma că ”regimul lui Aleksandr Lukașenko este responsabil pentru un șir de încălcări ale drepturilor omului în raport cu reprezentanții opoziției, presei și populației Belarusului în contextul falsificării alegerilor”.

Agenția  Reutersa comunicat, cu referire la sursele proprii, că pachetul de restricții în privința Minskului a fost pregătit aproape integral de SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0