O dronă americană, doborâtă de un “Panțir” rusesc

© Photo : пресс-служба Западного военного округа Минобороны РФ / Accesați arhiva multimediaЗенитный комплекс "Панцирь-С1", архивное фото
Зенитный комплекс Панцирь-С1, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Partea americană a recunoscut pierderea unei drone, care a fost doborâtă de sistemul libian de rachetă de producție rusească.

Aleksandr Hrolenko, observator militar

Unele tentative ale concurenților occidentali ai Rusiei pe piața internațională de arme de a discredita cele mai bune rachete din lume nu rezistă realității dure. În condiții de luptă, armele Rusiei sunt vizibil superioare celor mai noi modele de producție occidentală, iar sistemul mobil “Panțir S” este un exemplu în acest sens.

Сотрудники правоохранительных органов и военнослужащие на улице в Баку во время комендантского часа - Sputnik Moldova
Karabah: Frontul informațional al știrilor false și al dezmințirilor

Comandamentul african al Forțelor Armate ale SUA (AFRICOM) a recunoscut cu o mare întârziere că în noiembrie 2019, în Libia, cu ajutorul sistemelor de rachetă “Panțir-S1/E”, de producție rusească, au fost doborâte drona americană de asalt MQ-9 Reaper și drona multifuncțională MQ-1 Predator ale armatei Italiei. Șeful spionajului AFRICOM, contramiralul Heidi Berg, nu a oferit detalii, însă anterior apăruse informații că pe 20 și 21 noiembrie, în zona capitalei libiene Tripoli, dronele SUA și NATO au fost lovite de „Panțiri” aflate în dotarea armatei naționale a lui Khalifa Haftar. Sistemul, format din 50 de unități, achiziționat de către Emiratele Arabe Unite din Rusia, a fost exploatat cu succes de partea emirată, apoi a fost desfășurat în Libia.

E cunoscut faptul că dronele MQ-9 Reaper și MQ Predator au fost concepute drept niște vânători invincibili de ținte terestre, însă sistemul rusesc “Panțir” s-a dovedit a fi mai tare în Libia. Totodată, raportat la preț și eficiență, “Panțir S1/E” (conform clasificării NATO – SA-22 Greyhound, prețul de export este până la 14 milioane de dolari) contrastează puternic cu dronele grele americane costisitoare (până la 30 de milioane de dolari).

De asemenea, MQ-9 Reaper au mai fost doborâte și deasupra teritoriilor Iranului, Siriei, Yemenului, cu toate acestea, vulnerabila dronă rămâne a fi un vârf de lance al aparatelor de asalt ale SUA într-un șir de state NATO.

Pentagonul intenționează, în viitorul apropiat, să creeze o familie specială de drone, care vor fi destinate distrugerii sistemelor rusești “Panțir-S1”. Noile aparatele de zbor fără pilot vor avea dimensiuni mai mici, o greutate de până la 100 de kilograme, o viteză de 130 de kilometri pe oră, o rază de acțiune de până la 350 de kilometri. Deocamdată, armata SUA exersează procedeele de distrugere a sistemului „Panțir” pe poligonul Yuma din Arisona cu ceea ce au la dispoziție.

Avânt olimpic

În toată perioada serviciului în mai multe regiuni ale planetei, sistemele „Panțir” au distrus sute de drone și s-au bucurat de aprecieri înalte ale specialiștilor. În Siria, sistemul a obținut reputația de cel mai eficient mijloc de combatere a “rachetelor inteligente” și a roiurilor de drone discrete. Luând în considerație experiența de exploatare în Siria, versiunea modernizată de export a sistemului „Panțir-S1M” a obținut capacitatea de detectare și distrugere la o distanță maximă a tuturor tipurilor de drone. Noua versiune a „Panțir-SM” detectează țintele de la o distanță de până la 75 de kilometri, iar noile rachete promit o rază de acțiune de până la 40 de kilometri.

IV Международный военно-технический форум Армия-2018. День первый - Sputnik Moldova
Rusia
Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021

Presupun, în ultimele zile ale lui septembrie, „Panțir” ar fi fost util și în Karabahul de Munte, diminuând din pierderile ambelor părți ale conflictului printre militari și tehnică.

Trupele armene și azere utilizează activ drone de recunoaștere și atac, detectarea și distrugerea cărora este dificilă.

Tendințele actuale sunt de așa natură, încât capacitățile de distrugere și viteza țintelor terestre crește continuu, iar dimensiunile și vizibilitatea lor se diminuează. În Siria inamicul a aplicat lovituri combinate din aer: dronele și rachete se apropiau de țintă simultan, din mai multe direcții (până la 13 drone), însă fără rezultat. Sistemul “Panțir”, integrat cu o matrice de antene fazate, însoțește țintele aeriene și propriile rachete, deslușind chiar și cele mai mici detalii ale aparatelor de zbor. Trei radare: optic, de avertizare timpurie (până la 50 de kilometri) și de însoțire a țintelor – nu au puncte oarbe.

Sistemul de rachete Panțir-S este singurul sistem defensiv din lume care dispune în turelă arme puternice de artilerie și de rachetă multimodale, integrate în sistemul de control optic și de radar.

Sistemul asigură o protecție sigură a obiectivelor militare și civile pe o rază de cel puțin 20 de kilometri (înălțimea cupolei a apărării antiaeriene este de 15 kilometri) de toate tipurile de rachete de croazieră și supersonice, bombe aeriene și drone.

Истребитель НАТО попытался приблизиться к борту министра обороны РФ С. Шойгу - Sputnik Moldova
Rusia
Avionul rusesc de luptă Su-27 a interceptat avioane americane deasupra Mării Negre

“Panțir” este încărcat cu 40 de rachete antiaeriene ghidate în două etape, cu un combustibil de propulsie solid și cu o focoasă cu tijă de fragmentare, fiind capabil să lovească simultan câteva ținte, care zboară cu o viteză de până la 1000 de metri pe secundă. Costul este foarte mic (este irațională irosirea unor rachete scumpe ale S-300 și S-400 pentru dronele ieftine ale inamicului). Capacitățile sistemului sunt sporite de două tunuri cu șase țevi cu calibrul de 30 de milimetri, cu o rată de 5000 de focuri pe minut (pentru țintele aflate la o distanță de până la 5 kilometri).

Sistemul “Panțir” a intrat în dotarea trupelor terestre și Marinei Militare a Rusiei, a fost testat cu succes dincolo de Cercul Polar (se află în serviciul experimental pe peninsula Kola), are un potențial de export imens. Rusia deja a primit peste 15 solicitări din partea partenerilor externi. În toată lumea nu există un echivalent al lui „Panțir” și nici nu va exista în viitorul apropiat. Americanilor le va veni foarte greu crearea unei familii de drone “Anti-Panțir”.

Un duel conceptual

O apărare antiaeriană sigură reprezintă un fundament pentru rezistența trupelor și a armelor ofensive. Luând în considerație cerințele actuale de eficiență a sistemelor antiaeriene, „Panțir” va fi dotat cu cea mai nouă rachetă hipersonică (cu o viteză de 5 Mach). În baza sistemului de misile cu echipaj, specialiștii ruși vor crea un robot automat „Panțir”. Ministerul Apărării deja a luat o decizie principială, a definit parametrii tehnici și tactici. Mașina, dotată cu o inteligență artificială, va fi capabilă să identifice automat, să recunoască și să distrugă țintele fără participarea operatorului, fapt foarte important în condițiile unor temperaturi extrem de scăzute sau înalte, în situațiile în care inamicul utilizează arme de distrugere în masă (chimice, biologice, nucleare). În acest fel, Rusia înregistrează un nou salt tehnologic în domeniul apărării antiaeriene și neapărat își va împărtăși rezultatele cu bunii săi aliați și parteneri.

Imagini cu testele noului sistem antirachetă rusesc - Sputnik Moldova
Video
Imagini cu testele noului sistem antirachetă rusesc

Publicația americană The National Interes numește „Panțir” o armă ideală pentru respingerea unor atacuri masive cu utilizarea dronelor. Totodată, remarcă cu îngrijorare că forțele terestre ale Rusiei întotdeauna se așteaptă la atacuri din aer și dispun de un arsenal diversificat de sisteme antiaeriene. Trupele terestre ale SUA au mizat întotdeauna pe capacitatea forțelor aeriene de a nivela amenințările aeriene și nu dispun de sisteme eficiente antiaeriene cu o rază scurtă de acțiune, precum este „Panțir”. Totodată, prețul unei trageri din sistemul de rachete asupra unei ținte aeriene este de sute de ori mai mică decât prețul dronei de atac, iar pierderile pe care le poate suferi “Panțir” în condiții de luptă sunt minimale și sunt legate, preponderent, de proasta exploatare a unei tehnici complicate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0