Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cod roșu de COVID-19 în Capitală: Ion Ceban spune ce urmează

© Sputnik / Mihai CarausМосковские архитекторы о стратегии развития Кишинева
Московские архитекторы о стратегии развития Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit gradul de cod roșu, asimilat stării de urgență în sănătate publică, în mai multe raioane din țară, inclusiv în Capitală. Va fi sau nu sistat iarăși procesul educațional în Chișinău - ce spune Ion Ceban.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit gradul de cod roșu asimilat stării de urgență în sănătate publică în mai multe raioane din țară, inclusiv în Capitală.

Ca urmare a acestei decizii, primarul Capitalei a dispus crearea unui grup de lucru pentru elaborarea planului de răspuns şi control al infecţiei COVID-19 în municipiul Chișinău, care s-a întrunit într-o primă ședință.

”Echipa formată din mai mulți reprezentanți ai primăriei și experți din domeniu vor elabora până la data de 15 octombrie Planul de pregătire şi răspuns la infecţia cu Corona virus de tip nou (versiunea 2), dezvoltat în coordonare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale”, a declarat Ion Ceban.

Maia Bănărescu - Sputnik Moldova
Frecventarea școlilor și grădinițelor: Este sau nu riscantă?
Edilul a declarat că va oferi suportul necesar grupului de lucru pentru gestionarea situaţiei epidemiologice şi diminuarea infecţiilor la nivel de municipiu.

De menționat că, deși numărul celor infectați se află în continuă creștere, Ministerul Educației, a redus distanța socială în instituțiile școlare pentru ca mai mulți elevi să poată frecventa școala. În acest context, am încercat să aflăm mai multe detalii despre pașii pe care urmează să-i aplice autoritățile pentru a preveni răspândirea infecției și dacă procesul educațional ar putea fi sistat din nou în Capitală.

Solicitat de Sputnik Moldova, primarul Ion Ceban a declarat că procesul educațional se va desfășura conform programului prestabilit.

”Nu se va închide nicio instituție educațională, dacă nu va corespunde acelor criterii de intrare în carantină. Copiii trebuie să învețe, cu respectarea tuturor normelor. Foarte mulți nervi ne-a luat ca să revenim la școală și grădiniță către 1 septembrie. Noi considerăm că elevii trebuie să învețe în regim normal, ținându-se cont și de riscurile existente, dar să fim pregătiți și pentru învățarea la distanță. Astăzi însă copii merg la școală, iar începând cu 1 octombrie  și la grădinițe” a declarat Ceban.

Totodată, edilul a precizat că urmează a fi modificat orarul lecțiilor astfel încât să fie ”mai comod pentru părinți, profesori și mai bine pentru elevi”.

Înăsprirea sau relaxarea măsurilor de sănătate publică vor fi coordonate în prealabil cu Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0