UE pedepsește Londra: infringement împotriva Marii Britanii

© AP Photo / Olivier MatthysUrsula von der Leyen
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Marii Britanii cu privire la noua lege britanică privind piaţa internă, semn că epoca post-Brexit este încă plină de necunoscute.

BRUXELLES, 1 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat astăzi lansarea procedurii de infringement împotriva Marii Britanii, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere. Penalizarea Londrei are legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă.

Brexit - Sputnik Moldova
Negocieri post-Brexit: Bruxelles-ul acuză Londra că nu ia discuțiile în serios

”În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement. Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a anunțat Ursula von der Leyen.

Marea Britanie beneficiază acum de un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii Comisiei Europene.

În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.

Референдум о независимости Шотландии - Sputnik Moldova
Politică
Scoția vrea să scape de Marea Britanie: Se pregătește un nou referendum de independență

Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0