Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Portretul candidatului la prezidențiale Violeta Ivanov

© Sputnik / Мирослав РотарьVioleta Ivanov
Violeta Ivanov - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul la alegerile prezidențiale din partea Partidului ”Șor” Violeta Ivanov a intrat în politica moldovenească fiind propulsată de Partidul Comuniștilor, pe care l-a părăsit în 2015 pentru a adera la PDM. Apoi a plecat și din formațiunea democraților.

Violeta Ivanov s-a născut în data de 15 septembrie 1967 în satul Grinăuți din raionul Ocnița.

CEC - Sputnik Moldova
Retrospectiva zilei: Cine a depus astăzi semnăturile la CEC
În anul 1989, a urmat cursuri la Facultatea de Inginerie a Mediului, specialitatea Protecția și folosirea rațională a resurselor acvatice, din cadrul Institutului de Utilități Publice din Harkov, Ucraina. În 2004, a absolvit Academia de Relații Internaționale și Studii Diplomatice din Chișinău și a făcut studii postuniversitare în diplomația mediului la Universitatea din Geneva⁠. În ultimii ani, a urmat mai multe cursuri în Olanda, Danemarca, Japonia și România. În 2018, Ivanov a obținut titlul academic de doctor în științe geonomice. 

După finalizarea studiilor, Violeta Ivanov a activat la Agenția Ecologică Chișinău în calitate de specialist principal, apoi a fost șef al secțiilor „Protecția Resurselor Acvatice” și „Coordonare informatică și autorizarea folosințelor de mediu”. Ulterior, a ocupat funcția de șef al Direcției Expertiză Ecologică de Stat din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat.

Заседание Парламента 06/03/2020  - Sputnik Moldova
Politică
Oficial! Violeta Ivanov este candidat la prezidențiale
Ivanov a ajuns să fie cunoscută în spațiul public în anul 2007, când a fost numită în funcția de viceministru la Ministerul Ecologiei, în care s-a aflat timp de patru luni, iar ulterior, la același minister, a fost numită ministru timp de o lună. În 2009 a deveni deputat în Parlament pe listele PCRM, iar din decembrie 2014 până în decembrie 2015 a fost președinte al fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În 2015, în urma unei scindări în cadrul PCRM, alături de alți 13 deputați, Ivanov a părăsit formațiunea și a anunțat că formează Platforma Social Democratică ”Pentru-Moldova”. 

În ianuarie 2016, alături de PDM și PL, Violeta Ivanov și ceilalți 13 foști comuniști au votat pentru formarea Guvernului Filip, iar un an mai târziu au aderat la Partidul Democrat din Moldova. Ivanov a participat la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele PDM, asigurându-și un nou mandat de deputat. 

În mai 2020, Ivanov a părăsit și PDM-ul, alăturându-se Partidului politic „Șor”. Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Violeta  Ivanov a fost desemnată candidat al Partidului politic „Șor” la funcția de președinte. 

Violeta Ivanov va figura cu numărul cinci în buletinul de vot, în urma tragerii la sorți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0