Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Codrii Moldovei, de vânzare - mai mulți pădurari, prinși cu mită

© Photo : Facebook / Ministerul Mediului - RomâniaCopaci tăiați. Ministerul Mediului - România
Copaci tăiați. Ministerul Mediului - România - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova se poate lesne face târg cu unii pădurari, care scot la vânzare copacii din codri. Cel puțin asta arată un raport întocmit de Centrul Național Anticorupție care a descoperit mai multe abuzuri la subdiviziunile Agenției Moldsilva.

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Centrul Național Anticorupție a efectuat teste de integritate și a descoperit că unii pădurari au primit mită pentru a închide ochii la ilegalitățile care se comit în codri. În schimbul unor sume de bani care variau între 600 și 5000 de lei, aceștia permiteau tăierea copacilor din fondul forestier.

Зубры - Sputnik Moldova
Societate
Păduri private sau în proprietatea statului? Când plămânii naturii sunt mai protejați
 Un raport al Centrului Național Anticorupție arată că anul trecut, pentru tăieri ilicite, au fost pedepsiţi 90 de angajaţi din serviciul silvic. 

”Cea mai mare sumă a mitei de 5 000 de lei a fost acceptată de pădurarul cu o experiență de 20 de ani în domeniu, iar suma de 4 000 de lei a fost primită de pădurarul cu un stagiu profesional de 5 ani de zile. Ambii au acceptat tăierea arborilor ori selectarea masei lemnoase cu încălcarea cadrului normativ”, se arată în raportul CNA.

Pentru a ascunde urmele defrișărilor, cioturile lemnoase erau extrase. Alte abateri descoperite se referă la comercializarea masei lemnoase de către pădurari. Banii nu ajungeau în contabilitatea ocolului silvic, ci erau încasați de ei înșiși. 

Despre abaterile descoperite de CNA-ului cunosc și reprezentanții Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

”Sunt necesare aceste verificări făcute de CNA. Salariul mult prea mic este un motiv care îi face pe pădurari să comită ilegalitățile, dar și obișnuința lor de mulți ani. Avem idei cum să stopăm acest fenomen, cum ar fi majorări de salarii, un management bun ca să mărim cifra de afaceri, nu din vânzările de lemn, ci chiar din dezvoltarea turismului forestier”, a declarat Maxim Popov, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

În același timp, ecologistul Anatolie Prohnițchi a declarat pentru Sputnik Moldova că pădurarii comit uneori abuzuri pentru că primesc salarii foarte mici. 

”Salariul pădurarilor este cel mai mic din Republica Moldova, la fel ca și cel al lucrătorilor din agricultură. Nu este normal să aibă un salariu atât de mic, ci să fie adecvat, ca să nu fie tentați să comită aceste abateri. În țară se vinde mult lemn și nu se verifică proveniența, de asta trebuie găsită o strategie de combatere a fenomenului. De exemplu, responsabilii pot suna pe site-urile de publicitate care vând lemn, iar la cumpărare să ceară actele de proveniență. Astfel, ar putea afla de unde așa-zișii vânzători l-au luat”, a declarat ecologistul Anatolie Prohnițchi.

© Sputnik / OsmatescoAnatolie Prohnițchi
Codrii Moldovei, de vânzare - mai mulți pădurari, prinși cu mită - Sputnik Moldova
Anatolie Prohnițchi

Cât privește tăierile ilicite, ecologistul spune că efectele se fac deja simțite.

”Se spune că în Moldova avem până la 12% pădure din tot teritoriul. Eu cred că, de fapt, cifra este și mai mică, dar norma medie ar fi de 30 la sută teritoriu împădurit. Mai ales că avem și suprafețe unde am putea planta copaci. în același timp, acum această sarcină este pusă pe umerii agenților economici sau a administrației publice locale, dar ar fi bine ca Moldsilva să răspundă de acest aspect. Din cauza lipsei de păduri, deja simțim schimbările climatice, inclusiv seceta”, a precizat Anatolie Prohnițchi.

Potrivit statisticilor oficiale, suprafaţa acoperită cu păduri în Republica Moldova este de 374,5 mii ha sau 11,4% din teritoriul ţării. Volumul total al masei lemnoase pe picior constituie cca 46,6 milioane m3, iar volumul masei lemnoase ce revine unui locuitor este de 10,4 m3

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0