Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președinții Republicii Moldova

Abonare
De la declararea Suveranității și apoi a Independenței, Republica Moldova a avut cinci președinți, asta dacă nu-i socotim pe cei care nu au fost aleși, dar au exercitat interimatul.

Președinții Republicii Moldova au fost: Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti și Igor Dodon, care deține și în aceste momente această funcție, dar al cărui mandat expiră în aproximativ o lună, pe 1 noiembrie fiind anunțate alegeri prezidențiale.

Mircea Snegur

Mircea Snegur a fost primul președintele al țării și a deținut această funcție din 3 septembrie 1990 până în 15 ianuarie 1997.

Pe 3 septembrie 1990 el a fost ales președinte de către Sovietul Suprem al RSSM, iar apoi – în 1991, a obținut primul mandat de șef de stat al Republicii Moldova prin alegeri directe, acumulând 98% din voturi, fiind singurul candidat.

Petru Lucinschi

Petru Lucinschi a fost cel de-al doilea președinte moldovean, el și-a exercitat mandatul de șef de stat în perioada 15 ianuarie 1997 - 7 aprilie 2001.

Vladimir Voronin

Vladimir Voronin este al treilea și deocamdată cel mai longeviv președinte ale Republicii Moldova, el deținând această funcție din 7 aprilie 2001 până pe 11 septembrie 2009.

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti este președintele a cărui alegere în funcție de către Parlament a fost contestată de către mulți dat fiind că s-a realizat cu depășirea termenilor legali prevăzuți de Constituție pentru această procedură. El s-a aflat în fotoliul prezidențial din 23 martie 2012 până în 23 decembrie 2016.

Igor Dodon

Igor Dodon este actualul și cel mai tânăr președinte al Republicii Moldova. El a obținut postul de șef al statului în urma alegerilor din 23 decembrie 2016.

Președinții interimari ai țării: Filat, Ghimpu și Lupu  

Vladimir Filat a fost președinte interimar al Republicii Moldova pentru o scurtă perioadă în decembrie 2010.

Mihai Ghimpu a asigurat interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010.

Marian Lupu a fost președinte interimar al Republicii Moldova în perioada 2010-2012.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Игорь Додон  - Sputnik Moldova
1/15
Igor Dodon
© Photo : Facebook / Dodon IgorPreședintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon (dreapta), la o întrevedere în cadrul summit-ului Consiliul Economic Eurasiatic Suprem și șefilor statelor invitate, Palatul Independenței din Nur-Sultan
Президент РФ Владимир Путин и президент Молдавии Игорь Додон (справа) во время встречи в рамках саммита Высшего Евразийского экономического совета и глав приглашенных государств во Дворце независимости в Нур-Султане - Sputnik Moldova
2/15
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon (dreapta), la o întrevedere în cadrul summit-ului Consiliul Economic Eurasiatic Suprem și șefilor statelor invitate, Palatul Independenței din Nur-Sultan
© Sputnik / OsmatescoIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
3/15
Igor Dodon
© Sputnik / OsmatescoVladimir Voronin
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
4/15
Vladimir Voronin
© Sputnik / Rodion ProcaPetru Lucinschi
Petru Lucinschi - Sputnik Moldova
5/15
Petru Lucinschi
© Sputnik / Дмитрий Донской / Accesați arhiva multimediaPreședintele Federației Ruse, Boris Elțin, (stânga) se întâlnește cu președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur (dreapta).
Президент РФ Борис Ельцин встречается с президентом Молдовы Мирча Снегуром - Sputnik Moldova
6/15
Președintele Federației Ruse, Boris Elțin, (stânga) se întâlnește cu președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur (dreapta).
© Sputnik / Дмитрий Донской / Accesați arhiva multimediaPreședintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, înainte de ceremonia de semnarea protocolului la Acordul privind Înființarea Comunității Statelor Independente.
Мирча Снегур - Sputnik Moldova
7/15
Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, înainte de ceremonia de semnarea protocolului la Acordul privind Înființarea Comunității Statelor Independente.
© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaPreședintele Moldovei, Mircea Snegur, care a ajuns la ședința șefilor statelor CSI, a fost întâmpinat cu pâine și sare pe aeroportul din Moscova.
Мирча Снегур - Sputnik Moldova
8/15
Președintele Moldovei, Mircea Snegur, care a ajuns la ședința șefilor statelor CSI, a fost întâmpinat cu pâine și sare pe aeroportul din Moscova.
© Sputnik / Алексей Бойцов / Accesați arhiva multimediaPrimul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, Petru Lucinschi, la Congresul XXVIII al PCUS. Palatul Congreselor de la Kremlin.
Петр Лучинский - Sputnik Moldova
9/15
Primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, Petru Lucinschi, la Congresul XXVIII al PCUS. Palatul Congreselor de la Kremlin.
© Sputnik / И. Зенин / Accesați arhiva multimediaPetru Lucinschi, președintele Parlamentului
Петр Кириллович Лучинский - Sputnik Moldova
10/15
Petru Lucinschi, președintele Parlamentului
© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaPreședintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin
Президент Молдавии Владимир Воронин - Sputnik Moldova
11/15
Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin
© Sputnik / Дмитрий Астахов / Accesați arhiva multimedia06 octombrie 2007. Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, (de la stânga la dreapta) în timpul unei întâlniri la Dușhanbe.
Президент Молдавии Владимир Воронин - Sputnik Moldova
12/15
06 octombrie 2007. Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, (de la stânga la dreapta) în timpul unei întâlniri la Dușhanbe.
© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimedia15 mai 2012. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la summitul informal al șefilor de stat ai CSI de la Kremlin.
Президент Молдавии Николай Тимофти - Sputnik Moldova
13/15
15 mai 2012. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la summitul informal al șefilor de stat ai CSI de la Kremlin.
© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimedia27 iulie 2013. Președintele rus, Vladimir Putin, președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, și președintele moldovean, Nicolae Timofti (de la stânga la dreapta) înainte de începerea unui serviciu divin dedicat aniversării a 1025 de ani de la încreștinarea Rusiei Kievene, pe Dealul Sfântului Vladimir, Kiev.
 Николай Тимофти  - Sputnik Moldova
14/15
27 iulie 2013. Președintele rus, Vladimir Putin, președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, și președintele moldovean, Nicolae Timofti (de la stânga la dreapta) înainte de începerea unui serviciu divin dedicat aniversării a 1025 de ani de la încreștinarea Rusiei Kievene, pe Dealul Sfântului Vladimir, Kiev.
© Sputnik / Руслан Шалапуда / Accesați arhiva multimediaPreședintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Избранный президент Молдавии Николай Тимофти. - Sputnik Moldova
15/15
Președintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Fluxul de știri
0