Expert: Rusia dorește să creeze întreprinderi în Moldova

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaПразднование Дня государственного флага России
Празднование Дня государственного флага России - Sputnik Moldova
Abonare
Un cunoscut expert consideră că Rusia este interesată să investească în economia moldovenească, deoarece are o localizare geografică avantajoasă, iar unele industrii ale ei sunt practic nedezvoltate.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Un exemplu de cooperare economică de succes cu Federația Rusă este cel al autonomiei găgăuze, iar bașcanul Irina Vlah a reușit să găsească zone de interes pentru investitorii ruși, în care aceștia își investesc cu îndrăzneală banii. Această practică trebuie aplicată la nivel național. Opinia a fost exprimată într-o emisiune de la Sputnik Moldova de doctorul în economie Mihail Poisic.

© Sputnik / Miroslav RotariMihail Poisic
Expert: Rusia dorește să creeze întreprinderi în Moldova - Sputnik Moldova
Mihail Poisic

„Irina Vlah a reușit să atragă peste 100 de milioane de dolari din investiții rusești pentru a porni fabricarea în regiune a produselor de iluminat. Mai mult, tinerii din Găgăuzia sunt trimiși să studieze în Rusia, iar acești specialiști vor lucra ulterior în patria lor. Trebuie să tindem către un asemenea model în toată țara”, a a spus invitatul în studioul Sputnik.

Супермаркет - Sputnik Moldova
De ce Ministerul Economiei compară România cu Rusia

Dezvoltarea relațiilor cu Occidentul este, de asemnea, importantă pentru Moldova, dar nimeni din Uniunea Europeană nu este interesat să creeze aici întreprinderi care să producă bunuri cu valoare adăugată mare”, a spus expertul.

„Astăzi Europa este interesată doar de achiziționarea de materii prime din Moldova, la prețuri reduse – nimic mai mult”, a apreciat Poisik.

În opinia sa, Occidentul percepe Moldova doar ca o anexă producătoare de materie primă, achiziționând grâu furajer, floarea-soarelui și porumb. În același timp, businessul rus este interesat să producă produse competitive în Moldova, a afirmat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0