CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Nu lăsați telefonul la o parte nici măcar pentru puțin timp? Îl luați cu voi peste tot, chiar și când mergeți la baie? Verificați în permanență dacă v-a scris sau nu cineva un mesaj? Stați pe rețelele de socializare în timpul ședințelor sau călătoriilor cu metroul? Aveți o frică patologică de a pierde telefonul, pentru că în el se păstrează „tot ce e mai de preț”? Dacă ați răspuns afirmativ la toate aceste întrebări sau la majoritatea, înseamnă că suferiți de nomofobie.
Dar ce se ascunde de fapt în spatele acestei frici? De unde izvorăște anxietatea puternică atunci când nu puteți găsi telefonul și când începe dependența de smartphone?
Psihologul și bloggerul Maria Brazgovskaia și psihoterapeutul Kirill Șarvkov a răspuns la aceste întrebări.
„Noi investim în smartphone o parte din viața noastră și în esență telefonia mobilă și smartphone-ul sunt oarecum un coridor prin care omul fuge de realitate, plonjează într-un spațiu virtual în care se poate simți altfel decât în viața reală. (...) În majoritatea cazurilor smartphone-ul este un soi de înlocuitor al telenovelelor care anterior erau pe plac populației”, a spus psihologul Maria Brazgovskaia într-un interviu pentru RIA Novosti.
Psihologul afirmă că în spatele nomofobiei se ascund, de fapt, alte frici.
„Frica de a rămâne fără smartphone este de fapt frica de a rămâne tu cu tine însuți, frica de singurătate și de a pierde controlul. Există lumea reală și lumea virtuală, iar hotarul dintre ele a devenit deja foarte subțire. Deținerea smartphone-ului și includerea în el permanentă este ca un soi de încredere să „eu exist”, „eu sunt recunoscut”, „am fost observat”, „am fost apreciat”, a mai spus Maria Brazgovskaia.
La rândul său, psihoterapeutul Kirill Șarvkov a remarcat că nomofobia este un concept relativ nou, care nu exista în trecut.
„Smartphone-ul este o „continuare socială” a noastră. Acum 20 de ani nu existau smartphoane și exista o parte a vieții locul căreia acum l-a ocupat smartphone-ul. (...) Frica de a rămâne fără telefon este frica de a rămâne fără informație, de a rata ceva important, o oportunitate”, a spus la rândul său psihoterapeutul Kirill Șarvkov.
Paradoxul constă în faptul că, deși suntem mai conectați ca oricând datorita gadgeturilor, ne simţim şi mai mult singuri.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova