Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Polonia, Lituania și România solicită UE să acorde Belarusului regim fără viză

© Sputnik / Sergei KirkachSchengen Visa
Schengen Visa - Sputnik Moldova
Abonare
Președinții Poloniei, Lituaniei și României au semnat o declarație comună prin care solicită UE acordarea regimului fără viză pentru Belarus, dar și pregătirea unei ”agende pozitive pentru Belarus”.

CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Polonia, Lituania și România propun ca UE să ofere Belarusului regim fără vize, acces la instituțiile financiare și asistență pentru aderarea la OMC, au declarat președinții celor trei țări într-un comunicat publicat luni.

”Credem că sprijinind poporul din Belarus, Uniunea Europeană - ca mare putere economică mondială - ar trebui să ofere un pachet de ajutor pentru o transformare economică democratică în Belarus", este menționat în declarație.

Potrivit autorilor declarației, pachetul ar trebui să includă printre altele: „asistență în comerțul cu UE și asistență în negocierile de aderare la OMC; regim fără viză, cu îndeplinirea condițiilor necesare; asistență pentru diversificarea sectorului energetic și securitatea energetică a Belarusului”.

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus - Sputnik Moldova
De ce Lukașenko a închis hotarele Belarusului cu Polonia și Lituania

De asemenea, se propune includerea în pachetul de ajutor „acces la resurse financiare pentru restructurarea și lansarea economiei liberalizate în Belarus, creșterea prezenței și activității instituțiilor financiare internaționale în reformarea economiei și creșterea investițiilor”.

"Facem apel la comunitatea internațională să participe alături de Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia la elaborarea unei agende pozitive pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru transformările politice, economice și sociale din țară", este menționat în comunicat.

În același timp, președinții Poloniei, Lituaniei și României declară că vor respecta orice decizie a poporului din Belarus luată în mod legal și că „nimeni în afară de poporul din Belarus nu are dreptul de a decide până șa urmă soarta țării lor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0