Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O mare sărbătoare creștină: Nașterea Maicii Domnului

© Sputnik / Miroslav RotariЦерковная Служба
Церковная Служба - Sputnik Moldova
Abonare
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi pe stil vechi Naşterea Maicii Domnului, numită în popor Sfânta Maria Mică. În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.

CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Potrivit cărților bisericești, părinții Maicii Domnului au fost Ioachim şi Ana. Tatăl Fecioarei Maria era un urmaş al regelui David, iar mama o descendentă din familia preotească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta prorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă - împărătească şi preoţească.

Arhanghelul Mihail - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail - istorie și semnificație
Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Cei doi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea a fost ascultată și Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.  

Potrivit tradiţiei, de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări pentru a fi sfinţite. După această zi, începe semănatul culturilor de toamnă.

Tot astăzi, în mai multe localităţi din Moldova, printre care Stăuceni din municipiul Chişinău, Căinarii-Vechi din raionul Soroca și Grinăuţi din raionul Râşcani, se sărbătoreşte hramul.  

În Moldova, peste 121 de mii de femei au numele Maria și 294 sunt Maricica. De asemenea, 7 747 de bărbaţi poartă numele Marin și 2 928 sunt Marian. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0