Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Companiile de vaccinuri elimină compensaţiile pentru victime

© Sputnik / Mihai CarausMedicina
Medicina - Sputnik Moldova
Abonare
Având în vedere viteza și amploarea dezvoltării vaccinurilor împotriva Covid-19, producătorii europeni elimină în avans orice compensație financiară pentru posibile efecte adverse prin semnarea unor clauze cu statele, ca acestea să își asume întreaga responsabilitate.

BUCUREŞTI, 19 sept – Sputnik Doina Crainic. Încă din primăvară, producătorii europeni de vaccinuri împotriva Covid-19 au eliminat compensațiile financiare pentru eventualele victime prin semnarea unor clauze cu autoritățile publice, astfel încât acestea din urmă să îşi asume riscurile în caz de efecte adverse, potrivit Mediapart.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova
Rusia
După vaccinul „Sputnik V”, Rusia anunță încă o veste mare

Acestea preiau „riscurile inevitabile” legate de „viteza și amploarea dezvoltării și comercializării” vaccinurilor împotriva Covid-19, se precizează într-o notă din mai 2020 adresată membrilor săi de către divizia Vaccines Europe (1) a Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA).

Din cauza acestei situaţii, este „imposibil să se genereze același nivel de dovezi esenţiale care ar fi disponibile în mod normal prin studii clinice ample și experiența profesioniștilor din domeniul sănătății”. Din acest motiv este nevoie de „un sistem amplu de compensare amiabilă fără recunoașterea culpei și scutirea de răspundere civilă”, a explicat EFPIA, care a refuzat să răspundă întrebărilor din partea Mediapart.

Contracte încheiate

Astfel, un contract de cumpărare în avans a vaccinurilor, care conține o astfel de clauză, a fost deja încheiat de Comisia Europeană cu AstraZeneca. Pe 9 septembrie, acest grup farmaceutic britanic a suspendat studiile clinice pentru vaccinul Covid-19 din cauza unei reacții adverse la un participant, după care au fost reluate patru zile mai târziu.

În plus, Comisia Europeană desfășoară în prezent negocieri avansate pentru precomenzile de vaccinuri în numele celor 27 de state membre cu alte patru laboratoare: Sanofi, Johnson & Johnson, CureVac și Moderna.

„Negociem pentru semnarea contractelor în următoarele săptămâni și este important ca Europa să negocieze cu o singură voce, în special pentru statele europene mai mici”, susţine Guillaume Roty, purtătorul de cuvânt pentru Comisia Europeană în Franța.

În aceste contracte care prevăd o clauză pentru scutirea de răspundere, „s-a făcut alegerea de a împărţi cu [producătorii] posibilele riscuri asociate acestor vaccinuri, pentru a compensa riscurile ridicate asumate de [aceștia] în contextul unei dezvoltări accelerate efectuate la cererea autorităților publice”, a justificat Ministerul Sănătății din Franţa pentru Mediapart, potrivit Sputnik France

Deşi, în calitate de regulă generală, „laboratorul este responsabil pentru lipsa de siguranță a produsului”, atunci când se obține autorizația de introducere pe piață, „statul acoperă despăgubirile pentru efectele secundare grave, cu excepția cazului în care este stabilită vina laboratorului”, explică Antoine Béguin, avocat specializat în răspundere medicală.

Guillaume Roty, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a precizat, la rândul său, pentru Mediapart că „companiile farmaceutice nu ar începe dezvoltarea unui vaccin [...] dacă Uniunea Europeană nu ar semna acest tip de clauză”.

„Este o măsură necesară, deoarece vrem să reducem de zece ori timpul obișnuit de cercetare și dezvoltare. Producătorul trebuie să acţioneze mult mai repede și, prin urmare, să își asume mai multe riscuri, mai ales în cazul în care companiile nu pot fi sigure că cercetările lor vor duce la un vaccin eficient împotriva Covid-19”.

Primul contract de acest gen

Pentru Uniunea Europeană, negocierea privind acest tip de clauze este o premieră, în timp ce majoritatea statelor au semnat deja acest tip de clauză în anii 2000 în legătură cu gripa H1N1.

În Franța, în raportul său efectuat în numele comisiei de anchetă asupra gripei A, în iulie 2010, Senatul a denunțat acest „transfer către stat a responsabilităţii laboratoarelor din cauza unor produse defecte”. În dosar, clauza este considerată „șocantă, deoarece, în fapt, scuteşte – cu excepția cazului în care se dovedește vina – producătorul de orice responsabilitate, fiind transferată sarcina asupra solidarității naționale”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0