Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ziua Aviației Civile: Incursiune în istorie

© Sputnik / Rodion ProcaAir Moldova
Air Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
În data de 19 septembrie este marcată Ziua Aviației Civile din Republica Moldova. Anul acesta, Aviația Civilă împlinește 76 de ani.

CHIȘINĂU, 19 sept. - Sputnik. Istoria Aviaţiei Civile a Republicii Moldova începe în 1944, când a fost emis decretul „Cu privire la crearea flotei aviaţiei civile a Moldovei pentru necesităţile economiei naţionale şi cerinţele populaţiei”. Primul comandant al detașamentului aerian din Moldova, Ivan Alexeevici Kovaleov și comandantul de echipă A.P. Postupaev au adunat efectivul și au cerut ca pentru noua unitate să fie oferite două aeronave LI-2 și cincisprezece mașini Po-2, denumite în popor ”kukuruznik”.

Истребитель Су-27 ВС Украины. Архивное фото - Sputnik Moldova
Rusia
Un nou avion-spion al SUA, interceptat deasupra Mării Negre
Aceste echipaje au ajuns la Chișinău pe 19 septembrie 1944, iar această zi este considerată data fondării Aviației Civile în Republica Moldova.

Pe parcursul anilor, Aviaţia Civilă a deschis noi pieţe, noi posibilităţi pentru afaceri și turism. Se dezvoltă ca un domeniu important al economiei naţionale, astfel că mai mult de o treime din mărfurile tranzacţionate internaţional sunt transportate pe cale aeriană. 

Pe 19 septembrie 2009 a fost organizată pentru prima dată Ziua porţilor deschise la aeroport. Atunci, vizitatorii au putut să afle informaţii despre activitatea aeroportului, să viziteze expoziţia de tehnică aviatică şi să urmărească decolarea şi aterizarea avioanelor.

În ultimii ani, această sărbătoare a fost marcată prin show-uri aeriene, manifestări de divertisment şi expoziţii de tehnică de aviaţie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0