Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ioniță: Tinerii pleacă pe capete din Moldova

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. În doar patru ani populația Moldovei a scăzut cu 170 de mii de oameni - datele au fost prezentate în studioul Sputnik Moldova de către economistul Veaceslav Ioniță. 

Expertul afirmă că unul dintre principalii factori care au determinat această scădere este mortalitatea - de la începutul anului 2017 până în prezent declinul natural a fost de 15 mii de oameni. 

Mortalitatea prevalează asupra natalității în republică din anul 2009, iar anul trecut în țară s-au născut doar 32 de mii de copii. Este cel mai mic indicator din ultimii 170 de ani. Totuși, rolul principal în exodul populației îl joacă migrația. 

"Factorul principal al scăderii populației Moldovei este totuși migrația. În ultimii zece ani din țară au plecat definitiv 300 de mii de oameni. Doar anul trecut au părăsit țara 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion”, a remarcat expertul. 

O mare parte a celor plecați în ultimii ani sunt, potrivit lui Ioniță, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Dar recordul absolut a fost la categoria 30-44 de ani - în patru ani au plecat 79 de mii de oameni care se încadrează în aceste vârste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0