Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mărgineanu: Justiția moldovenească este oarbă

© Sputnik / Mihai CarausЮрий Мэрджиняну
Юрий Мэрджиняну - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova s-a încercat de nenumărate ori reformarea radicală a justiției, dar în acest proces mereu apăreau obstacole. Avocatul Iurie Mărgineanu a explicat în studioul Sputnik Moldova de ce se întâmplă acest lucru.

CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Reforma justiției deseori stârnește discuții și controverse în societate. 

Pe fundalul lor chiar au loc unele schimbări. Creditorii occidentali au alocat bani Guvernului pentru ca justiția să treacă prin transformări semnificative. Cu toate acestea, procesul bate pasul pe loc - banii au fost cheltuiți, instanțele și procuratura continuă să funcționeze fără nicio îmbunătățire tangibilă pentru cetățeni.

"În țara noastră, reforma a fost mai mult formală, pentru punerea sa în aplicare, mult timp se decidea care dintre funcționari să fie responsabil. În societate cuvântul „reformă” a devenit o injurie. Începând cu 1994, am încercat cu toții să reformăm sectorul justiției, dar nu există un plan clar", a spus avocatul Iurie Mărgineanu.

În ceea ce privește modificările legilor moldovenești, potrivit lui Mărgineanu acestea rescriu prevederile actelor normative ale altor țări, și anume ale celor scandinave. Avocatul consideră că normele dreptului anglo-saxon nu pot prinde rădăcini în Moldova și nu pot funcționa pe deplin. Prin urmare, reforma justiției este tergiversată, iar legile scrise și adoptate în republică trebuie adaptate la realitățile locale.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0