Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gaz mai ieftin de la 1 octombrie: Cu cât vor scădea tarifele

CC0 / Pixabay / PhotoMIX-Company / Газ
Газ - Sputnik Moldova
Abonare
Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Începând cu luna octombrie, consumatorii finali vor plăti mai puțin pentru gazele naturale, anunță întreprinderea Moldovagaz, care a solicitat ANRE să revizuiască tarifele.

„Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali”, menționează furnizorul.

Anterior, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban e declarat în studioul Sputnik Moldova că tarifele vor fi reduse pentru că a scăzut prețul de achiziții al gazelor naturale. 

„Noi avem în tarif introdus prețul de achiziție 178 de dolari. Iar media anuală pentru acest an este de 146-147 de dolari. Această diferență constituie de fapt elementul de ieftinire a tarifului”, a precizat Ceban.

„Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova”

Tot în studioul Sputnik Moldova șeful consiliului de administrație al Moldovagaz a explicat de ce prețul stabilit de Gazprom la gazele naturale este cel mai avantajos pentru Republica Moldova. 

Gas compressor station - Sputnik Moldova
Cât de mult ar putea pierde Moldova cumpărând gazul din Europa

El afirmă că media anuală a prețului oferit de Gazprom este în acest moment cea mai mică comparativ cu cele ale altor parteneri. Iar cel mai mare consum se înregistrează în Moldova în primul și ultimul trimestru al anului, așa că prețul de la Gazprom este cel mai avantajos pentru țara noastră. Și asta pentru că acesta se ajustează la începutul fiecărui trimestru. 

„Astfel, pentru primul trimestru al anului am avut un preț de 180 de dolari, în cel de-al doilea trimestru prețul a scăzut până la 160 de dolari, iar în cel de-al treilea prețul este aproximativ 136 de dolari. Pentru trimestrul patru al anului, prețul va coborî până la 110-100 de dolari. Prețul mediu ponderat este de 147 de dolari per o mie de metri cubi”, a declarat președintele consiliului de administrație al Moldovagaz.

Cât privește trasportarea gazelor naturale, Ceban spune că ruta transbalcanică este una din cele care asigură cea mai mare eficiență energetică. Pe de altă parte, este cel mai scurt coridor de transport al gazelor din Federația Rusă până la hotarul cu Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0