Până odinioară, zidul situat sub podul din cartierul Telecentru era acoperit cu graffiti. De acum încolo, la intrarea sau ieșirea din Capitală oamenii vor putea admira ceea ce ne reprezintă ca neam - elemente ale brand-ului de țară „Pomul Vieții” completate simbiotic cu flora și fauna inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova.
Pictura murală este o inițiativă a Primăriei municipiului Chișinău, care a lansat un concurs de idei în vederea realizării unui astfel de proiect. Potrivit directorului general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, podul din cartierul Telecentru este o carte de vizită atât pentru moldoveni, cât și pentru turiștii din afara țării.
„În cadrul concursului, ideea câștigătoare a fost „Pomul Vieții”. Agenția de Investiții este administrator al brand-ului de țară, iar „Pomul Vieții” este elementul central al acestui brand”, a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Agenției de Investiții.
Verbeniuc spune că „Pomul Vieții” a fost „îmbrățișat” de comunitatea locală, fiind prezent la evenimente internaționale, expoziții, ca parte a stand-ului de țară la care Republica Moldova participă.
„Avem experiență în peste 40 de țări. Totodată, cetățenii din diasporă solicită utilizarea brand-ului din toate colțurile lumii, din SUA și până în Thailanda. De aceea, Agenția a lansat inițiativa de înregistrare internațională a brand-ului „pomul Vieții””, a precizat Rodica Verbeniuc.
Acest brand, spune directorul Agenției, este foarte bogat în conținut. Înglobează atât oferta investițională, cât și economică a Republicii Moldova.
Așadar, conceptul picturii murale scoate în prim plan elementele brand-ului de țară, dar și grija față de mediul înconjurător.
În timpul realizării lucrării, echipa condusă de muralistul Dmitrii Potapov a reușit să aducă culoare pe o suprafață de 3 800 de metri pătrați. Pentru aceasta a avut nevoie de peste trei tone de vopsea.
„Este cel mai mare proiect realizat de mine și echipa de până acum. Să fiu sincer, dacă aș primi această ofertă acum, m-aș gândi de mai multe ori înainte să mă implic. Ne-a susținut societatea și astfel am reușit. Mulțumesc celor care se opreau sa vorbească cu noi, care ne aduceau apă”, a spus Dmitrii Potapov, artistul muralist care a realizat lucrarea.
Suma estimativă pentru realizarea picturii murale este de 300 de mii de lei, bani oferiți de agenții economici.
„Astfel de proiecte vor apărea și în alte locații din Capitală. Avem discuții cu mai mulți agenți economici, dornici să contribuie financiar. Ne bucurăm că am reușit să implicăm agenții economici, iar Primăria, practic nu are cheltuieli. În acest proiect, doar sistemul video a fost instalat din contul Preturii Centru. Eu mă bucur că împreună putem face Chișinăul mai frumos”, a declarat pentru Sputnik Moldova primarul Chișinăului.
Ion Ceban a dat asigurări artiștilor care realizează graffiti, că și pentru ei se vor găsi locuri pentru creații.
Lucrarea a fost creată în cadrul campaniei naționale de relansare a turismului intern #NeamPornit#Protejați, demarate la începutul lunii mai.
„Campania s-a născut din ideea de a susține, a descoperi și promova destinații și obiective turistice din țara noastră, care fie nu au fost promovate, fie nu au fost cunoscute sau chiar neglijate anterior”, mai spune Verbeniuc.
Campania a generat un interes peste așteptările organizatorilor. A fost lansată și o hartă turistică, www.neampornit.map.md, care cuprinde circa 700 de locații. Până în prezent, peste 4 mii de moldoveni au participat în cadrul maratonului #neampornit.
Campania națională #NeamPornit a fost inițiată de Agenția de Investiții și are scopul de a promova și a susține relansarea graduală a turismului autohton, prin respectarea măsurilor de protecție necesare pentru a preveni răspândirea COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova