Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Se așteaptă reforme: Ce se întâmplă în învățământul superior

© Pixabay / StockSnapStudenți în bibliotecă
Studenți în bibliotecă - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță mai multe schimbări în activitatea instituțiilor de învățământ superior.

CHIȘINĂU, 16 sept - Sputnik. Mai multe schimbări se așteaptă în în procesul de studii la ciclurile de licență, masterat și doctorat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care precizează că astăzi a fost lansat proiectul Învățământul Superior din Moldova.

Banca Mondială, care va oferi finanțare pentru efectuarea reformelor în sector, a stabilit că echipa responsabilă de implementare a îndeplinit condițiile solicitate. Astfel, banii promiși anterior - aproape 36 de milioane de euro, vor fi orefiți cu împrumut. 

Autoritățile își propun să îmbunătățească managementul învățământului superior, astfel încât programele de formare profesională să corespundă cerințelor de pe piața muncii. 

Ministerul Educației precizează că până la sfârșitul anului urmează să fie inițiate mai multe schimbări. Iată care sunt acestea: 

  • Vor fi elaborate noi standarde de calificare pentru cele trei cicluri de studii superioare - licență, master și doctorat
  • Actele de studii eliberate până în anul 2008 vor fi digitalizate 
  • Va fi elaborat un sistem informațional de management în învățământul superior
  • Va fi oferită asistență tehnică în procesul de acreditare la programe de master și doctorat
  • Va fi lansat un concurs de proiecte pentru învățământul superior

Șeful de la Educație, Igor Șarov, a remarcat că învățământul superior din Moldova necesită o îmbunătățire.

„Cred în reușita acestui demers. Consider că primele obiective au fost stabilite în mod pragmatic și e necesar să purcedem într-un timp cât mai scurt la implementare”, a spus Igor Șarov.  

Proiectul Învățământul Superior din Moldova va fi implementat până în anul 2025. Valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia este de 35,7 milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0