Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Juc: Și-a revenit democrația moldovenească după oligarhie?

© Sputnik / OsmatescoVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
În ce măsură instituțiile de stat au devenit mai libere după ce controlul oligarhilor asupra sistemului a fost abolit - răspunsul a fost dat de politologul moldovean.

CHIȘINĂU, 16 sept - Sputnik. Timp de aproape zece ani principalele instituții de stat din Moldova s-au aflat sub presiune. Controlul era în mâinile oligarhilor, iar sistemul de conducere a republicii a fost grav afectat. Declarația a fost făcută de politologul Victor Juc în studioul Radio Sputnik Moldova. 

„Acum, după mai mult de un an, Moldova se întoarce treptat la normalitate, dar cel mai important lucru în acest proces este restabilirea democrației electorale în sensul direct al cuvântului. De asemenea, este important să înceapă procesul de reformare a sistemului de justiție”, a spus Victor Juc. 

Potrivit politologului, după independență, la începutul anilor 90, termenul „democrație” era interpretat în mod greșit, car un fel de „atotpermisiune”, și abia mai târziu a venit înțelegerea că acest concept se bazează pe ordine și disciplină. 

„Democrația a încetat demult să fie puterea majorității, rolul principal îi aparține în acest sens elitei politice.Din punct de vedere științific asta se numește poliarhie. Dar chiar și astăzi autoritățile trebuie să întreprindă astfel de acțiuni, încât cetățenii să aibă încredere în autoritățile statului în care trăiesc. Astăzi ne lipsește patriotismul și profesionalismul elitelor conducătoare", consideră Juc. 

Moldova are nevoie de specialiști care să cunoască bine țara în care trăiesc și să pună în aplicare legile adoptate de Parlament, a rezumat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0