Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Andrei Năstase - biografia candidatului la funcția de președinte al țării

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Năstase
Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de președinte al țării, Andrei Năstase, a ajuns în atenția publicului în 2015, când a luat amploare un val de proteste antiguvernamentale.

Andrei Năstase s-a născut în 1975 în satul Mândrești din raionul Telenești. În perioada 1982-1992 a învățat la școala din localitate, iar între 1992 și 1993 a studiat la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității "Ștefan cel Mare" din Suceava, România.

Корнелиу Чуря  - Sputnik Moldova
Politică
Ciurea: Ce fel de relație îi leagă în realitate pe Sandu și Năstase
Apoi, între 1993 și 1997 a studiat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. 

După absolvirea studiilor, până în anul 2000 a activat la Procuratura de transport din Chișinău. Apoi, timp de doi ani a fost vicedirector al întreprinderii Air Moldova. 

În anul 2002 a obținut licența de avocat. În această calitate s-a remarcat mai ales prin apărarea oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa, condamnați în Moldova pentru șantaj și spălare de bani. De altfel, Năstase este finul lui Victor Țopa, care de mai mulți ani se află în Germania. Până acum acesta nu a fost extrădat, în pofida demersurilor autorităților de la Chișinău. 

Cariera politică

Năstase a intrat în politica moldovenească în 2015, atunci când a fost constituită Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”. În acea perioadă, în Moldova a luat amploare o mișcare protestatară. 

În noiembrie al aceluiași an a fost numit președinte al biroului executiv al grupului de inițiativă care a colectat semnături pentru organizarea unui referendum republican pentru modificarea Constituției, astfel încât președintele să poată fi ales și demis de popor, să fie limitată imunitatea parlamentară și să fie redus numărul de deputați de la 101 la 71. 

În decembrie 2015 a fost constituit Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, al cărui lider a devenit Andrei Năstase. 

Alegerile prezidențiale din 2016

Consiliul Național Politic al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr l-a desemnat pe Andrei Năstase candidat din partea formațiunii la alegerile prezidențiale din 2016. El s-a înregistrat în cursă, dar cu două săotămâni înainte de scrutin a declarat că se retrage în favoarea președintelui PAS Maia Sandu. 

Alegerile locale din Chișinău

În 2018, Năstase a câștigat alegerile locale noi din Chișinău și urma să devină primar al Capitalei, doar că rezultatele scrutinului au fost declarate nule, pentru că ambii candidați ar fi admis încălcări - au făcut agitație electorală în ziua votului. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, liderul PPDA a acumulat 52.57% din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban - 47,43%. Mandatul primarului ales nu a fost validat de magistrați. 

Noul edil-șef al Capitalei a fost ales astfel abia la alegerile locale generale din 2019. Primar a devenit Ion Ceban. 

O nouă tentativă

Pe 1 septembrie Andrei Năstase a depus actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea grupului de inițiativă care urma să colecteze semnături în favoarea sa pentru a fi înregistrat în cursa pentru fotoliul de șef de stat. Câteva zile mai târziu, a depus la CEC listele de subscripție iar ieri a fost înregistrat oficial candidat la prezidențiale.  

Unii analiști politici consideră că de această dată Andrei Năstase nu este înclinat să-i facă concesii Maiei Sandu, așa cum a făcut în 2016 și este gata să meargă până la capăt, cel puțin până la primul tur de scrutin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0