Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un ex-premier spune cine huzurește în Moldova și pe seama cui - Video

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Ex-premierul Vasile Tarlev consideră că astăzi în Moldova ”huzuresc hoții, unii politicieni, dar și unii bancheri”, desigur, parazitând pe spatele cetățenilor.

CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. Ex-premierul Vasile Tarlev consideră că pentru redresarea economiei naționale, Moldova are nevoie de credite, însă acestea trebuie să fie eficiente, calitative, de lungă durată și atractive. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii ”Contrapunct”, realizată în Studioul Radio Sputnik Moldova.

”Banii n-au ajuns niciodată, însă aceștia trebuie cheltuiți eficient. Când am devenit prim-ministru, ponderea deservirii datoriilor externe ale Moldovei, acumulate din creditele acumulate în anii '90, era de 78% din buget. Ce înseamnă asta? Dacă dumneata câștigi un leu, atunci 78 de bani pleacă la ”deadea”(Unchiul - n.red) Sam și ai rămas cu nimic. Creditele sunt necesare, însă acestea trebuie să fie eficiente, calitative, de lungă durată și atractive. Și totodată, acestea nu trebuie să fie orientate spre consum, cum se face acum, dar pentru dezvoltarea economică”, a precizat Vasile Tarlev.

Totodată, ex-premierul a declarat că astăzi în Moldova trăiesc bine hoții, unii politicieni, dar și unii bancheri, iată de ce, el consideră că este necesară o reformă în domeniul financiar-bancar.

Доллары США - Sputnik Moldova
Cu cât a crescut datoria externă a Republicii Moldova

”Astăzi în Moldova huzuresc și trăiesc bine hoții, unii politicieni care nu sunt cinstiți și unii bancheri. Nu este bine. În toată lumea, băncile caută clienți ca să aibă cu cine să lucreze, la noi, însă, ca să ajungi la o bancă e foarte complicat și au niște condiții că trebuie să muncești doar pentru buzunarul lor. Iată de ce est necesar de a face o reformă în acest domeniu. Consider că împrumuturile pe care sunt astăzi luate, dacă nu sunt pentru dezvoltarea economiei, și sunt orientate spre consum, atunci nici nu are rost să le ei”, a punctat Tarlev.

Mai mult, el a precizat că nu este bine ca țara să trăiască și să-și construiască politicile doar în funcție de creditele contractate, această povară fiind pusă ”pe spatele cetățenilor”.

Potrivit datelor oferite de Banca Națională a Moldovei, datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut față de începutul anului cu 0,5 la sută și a înregistrat 7 580,77 mil. USD la 31.03.2020, ceea ce constituie 63,1 la sută raportat la PIB (+0,1 p.p. față de 31.12.2019).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0